Реклама / Ads
2| 5230 |05.01.2008 НОВИНИ

Украински министър обвини собствениците на „Ванеса" за трагедията с българските моряци

.
Вина за смъртта на българските моряци носи собственикът на кораба „Ванеса". Този тежък упрек отправи украинският министър на транспорта и съобщенията Йосиф Вински, който е и председател от украинска страна на комисията за разследване на трагедията.
 
Два пъти била отказана помощ, за да се спестят пари, поясни той на пресконференция в Киев. Бизнес интересите се оказаха по-силни от хуманността, смята Вински.

По думите на министъра екипажът на „Ванеса" е получил две предложения за спасяване, но помощта е отказана, тъй като явно такава е била волята на собствениците, коментира още министърът.

От комисията съобщиха също, че екипажът е бил предупреден за очакваното влошаване на времето, но не се съобразили с това и потеглили. 35-годишният кораб обаче нямал шанс срещу природната стихия и не му стигнали 40 мили, за да стигне Керченския пролив.

Стана ясно също, че два други кораба са се притекли на помощ още в началото на бурята, но поради големите вълни не успели да приберат българския екипаж.

Целият доклад за трагедията ще бъде готов до седмица и в него ще бъдат описани всички детайли, включително и записи на разговори с екипажа.

От фирмата оператор на кораба „Ванеса" от Бургас, „Борд Марин" веднага отхвърлиха обвиненията. Те не били давали разпореждане да се отказва помощ. Нещо повече, никой нямал право да взема решение освен капитана, смята собственикът Дойчин Дойчинов.

Светлина в изясняване на случая ще хвърлят показанията на спасения българин Николай Димитров.

От фирмата съобщиха също, че не са получавали информация за метеорологичната обстановка в района.

Първоначално капитанът Мирослав Костадинов отказал да тръгне от украинското пристанище, тъй като вятърът бил със скорост 15 м/с. По-късно обаче потеглил, защото бурята била стихнала до 10 м/с.

По случая ще се произнесат и руски специалисти, тъй като трагедията се случила на границата на руски и украински териториални води. За Украйна са заминали и двама български експерти от Министерство на транспорта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4967 |19.12.2007 Овчаров чака Станишев пак да го направи министър . 3| 9981 |30.11.2007 Следовател Делян Пеевски се върна и на поста зам.-министър при Емел Етем . 8| 5684 |26.11.2007 Отвлекли сина на ексминистър Краус, МВР крие, разкрива в. „24 часа" . 6| 4958 |10.09.2007 Министър Петков ще награждава полицаи от Русе. С водка, предполага евродепутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads