Реклама / Ads
4| 6052 |14.04.2012 НОВИНИ

За укрит данък няма амнистия

.
Лихвената амнистия за неплатени навреме задължения към хазната ще важи само за декларирани налози, но не и за установени при ревизия укрити приходи.
 

Това пише “Труд”. Целта е мярката да не облагодетелства най-некоректните данъкоплатци. През м.г. например данъчните са установили при ревизии укрити приходи в размер на 3 млрд. лв., но не е ясно каква част от тях са и просрочени.

В момента общо просрочените задължения за данъци и осигуровки към държавата възлизат на близо 17 млрд. лв., става ясно от годишния отчет на Националната агенция за приходите (НАП) за 2011 г. Огромната част от тази сума обаче е несъбираема и е с изтекла давност, което означава, че не могат да се предприемат действия по възстановяването й. Реално събираемите забавени вземания на НАП са за около 3,5 млрд. лв.

В момента данъчните изчисляват какъв точно ще е ефектът от амнистията. Според експертите по-вероятно е тя да привлече данъкоплатци, които са бавили плащанията си с години и са натрупали огромни лихви. В момента годишната наказателна лихва за просрочие на данък е 10% плюс основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ. За осигуровките санкцията е по-висока - 20% плюс ОЛП.

Засега намерението на финансовото министерство е амнистията да обхване всички дългове за осигуровки и данъци без ДДС, акцизите и налога върху застрахователните премии.

По всяка вероятност за просрочия по местни данъци, като например налозите върху имотите и автомобилите, също ще има вариант за отстъпка. Крайното решение обаче дали ще се опрощават лихви ще се взема от общините, за да не се стигне до там, че местната власт в дадени региони на страната да остане съвсем без приходи.

Макар финансовото министерство все още да не е готово с окончателния вариант на законопроекта, като цяло философията му среща подкрепата на депутатите от ГЕРБ.

Опозицията от БСП и ДПС е твърдо против с мотив, че подобна мярка е израз на подкрепа за нарушителите в държавата, а не за коректните платци. На същото мнение са и повечето експерти, които смятат, че държавата трябва да измисли как да стимулира редовното плащане на налозите. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6084 |07.04.2012 1,2 милиона нашенци нямат здравни осигуровки . 47| 6238 |06.04.2012 Борисов: Питайте прокуратурата защо няма осъдени за “Белене” . 8| 5401 |05.04.2012 А.Ангелов: Професионалната армия няма алтернатива . 16| 6381 |05.04.2012 Фани Белнейска: Нямаме договорки с Лазар Колев, искаме само истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads