Реклама / Ads
21| 4990 |25.04.2010 НОВИНИ

Улянна Пръмова мисли за оттегляне от БНТ

.
Уляна Пръмова
Има възможност да се оттегля от поста на генерален директор преди края на мандата ми, който изтича на 30 септември. Това каза пред БНР директорът на БНТ Уляна Пръмова.
 
Тя каза, че ако предприеме такава стъпка това ще бъде заради няколко факта: „В края на май изтичат мандатите на двама от членовете на УС на БНТ , не е редно аз да предлагам нови членове. Второ, в телевизията се налагат сериозни мерки и няма защо те да се отлагат за октомври, когато встъпи в длъжност новият екип. Не е нормално, аз да стоя в кабинета си два месеца след като бъде избран новия директор", обясни мотивите си Уляна Пръмова.

Свиването на държавната субсидия води до невъзможност телевизията да се развива без промени в Закона за радио и телевизия, смята директорът на БНТ. Според Пръмова финансовата криза в БНТ крие огромни рискове за стабилността на медията. По думите й, тя е алармирала за ситуацията Министерството на финансите с няколко писма, но към момента няма реакция. „Без рефинансиране телевизията няма да може да продължи да съществува", прогнозира Пръмова и уточни, че командировките в държавната медия са сведени до санитарния минимум, направени са възможно най-адекватните съкращения.

Индиректно Пръмова потвърди информацията, че от понеделник БНТ се разделя с водещият на сутрешният блок „Денят започва" Виктор Николаев, който е приел пет пъти по-висока заплата на конкурентната телевизия БТВ. „Когато на една звезда и дават 5-ти повече пари тя мисли, мисли и решава в полза на финансовото предложение", каза Пръмова.

„Ако бракът между БНР и БНТ е по сметка има смисъл от сливането, но ако новият закон не заработи, моите опасения са, че бракът е обречен на катастрофа", така Уляна Пръмова коментира идеята, огласена от новия член на СЕМ Георги Лозанов за сливане на двете държавни медии. „От гледна точка на теория звучи добре, но на практика може да бъде обратното. Менажирането на две медии, които тепърва трябва да се съчетаят, изисква опит и добронамереност", каза директорът на БНТ.

Уляна Пръмова е родена през 1952 година в София. Завършва френска гимназия, италианска филология в СУ “Св. Климент Охридски” и гръцка филология в Атина. Владее още английски, немски, руски. Журналистическата си кариера стартира като международник. В продължение на 20 години трудов стаж в БНТ Пръмова усвоява в детайли механизмите за правене на новини и публицистични предавания. Работи в Женева и Виена като кореспондент на БНТ и БНР.

В България се завръща през 1992 година и става водещ и редактор на новинарски блокове в БНТ. За кратко ръководи отдела “Вътрешна политика” във вестник “Континент”, а след това създава новините на телевизия “Ден”. От края на 2003-та Уляна Пръмова е назначена за управляващ директор в ВВТ, после за директор на дирекция “Информация” в БНТ, а 24 септември 2004 година СЕМ я избира за генерален директор на Националната телевизия с 5 от 9-те гласа. Основната амбиция на Пръмова е да превърне БНТ в европейска телевизия с конкурентни новини и публицистика. На 26 юни 2007-ма СЕМ я преизбира с пълно мнозинство от 9 гласа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 6102 |17.03.2010 Антикризисните мерки на правителството - вестникарска измислица? . 1| 5841 |18.02.2010 Гиньо Ганев: Законът за ГМО трябва да се преосмисли . 2| 5532 |23.01.2010 Агджа не е измислил българската следа . 20| 5087 |04.06.2009 Юруков внесе в ЦИК заявление за оттегляне на СДС от Синята коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads