Реклама / Ads
4| 4200 |04.07.2019 НОВИНИ

Умъртвяват свинете около огнището на африканска чума в плевенско

.
В четири плевенски села започна умъртвяването на животни, заради откритото във ферма в Жернов огнище на африканска чума по свинете. Вече повече от 30 животни в селата Жернов, Муселиево, Въбел и Евлогиево вече са евтаназирани.
 

Най-много те са в село Жернов и във фермата, в която беше открито огнището от африканска чума по свинете. Там бяха умъртвени 12 животни. Стопаните на останалите животни обаче посочиха, че техните са били здрави и са умъртвени преди да са излезли резултатите от взетите им кръвни проби.


Според хората тук, заразата е дошла от Румъния и е пренесена от комарите, а в района те са изключително много.


Кметът Людмил Стоянов съобщи пред БНР, че животните на територията на селото са общо 22. Въпреки че няма напрежение, умъртвяването предизвика недоволство сред стопаните.

 

По думите му е жалкото, че самите стопани няма да бъдат обезщетени, тъй като не са регистрирани като земеделски стопани. В същото време в село Жернов, на изхода в посока за река Дунав и Румъния, започна изграждането на санитарна бариера за дезинфекция на автомобилите, за да се спре разпространението на заразата към ферибота за Румъния.

 

"Напрежение няма, но хората реагират, недоволни са, все пак всеки си е гледал стока. Сега в 3-километрова зона - евтаназия. Преди да ги умъртвят, вземат проби, пък после ги умъртвяват, здрави прасета. Ами ако не са болни? Недоволстват хората, прави са", казва още метът.
В 10-километровата надзорна зона ще започнат клинични прегледи и лабораторен надзор.

 

Това е второто огнище на чума при домашните свине. Първото пламна миналото лято в Провадийското село Тутраканци. Въпреки че още тогава кметовете бяха инструктирани да преброят всички животни, отглеждани в заден двор, ветеринарните власти са скептични в знанието си за броя на прасетата, които подлежат на умъртвяване.

 

"Имаме опита от Тутракан, когато също знаехме и в един момент се оказаха три пъти повече животни, така, че не изключваме и този развой на събитието. До момента знаем, че има малък брой животни в самото село Жернов, в което е огнището. В този обект има 12 още живи прасета, а в цялото село - още от порядъка на 35 животни. В 3-километровата зона са още три населени места, където броят на прасетата, по първоначални данни, също е символичен", каза за БНР д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните. По неговите думи огнището в село Жернов е октрито в заден двор с 14 прасета.

 

"Заден двор, в който трябва да се отглеждат максимум 3 прасета за угояване, се отглежда свиня-майка, прасета се развъждат, нерез се отглежда, така, че никой не слуша или не иска да изпълнява... Когато някой не изпълнява нещо, разписано в законите, най-вероятно той трябва да понесе тази отговорност. На практика контролът на прасетата се извършва от нас, при условие че знаем, че в този двор се отглеждат прасета. Тази информация обаче ние получаваме от самия стопанин“.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4350 |26.06.2019 Цацаров се оправдава: Не е вярно, че проверките около „Апартаментгейт” са приключили . 1| 3795 |25.06.2019 Алекси Стратиев: При около 90 - 95% от катастрофите водачите са виновни за тежките произшествия . 2| 4282 |13.06.2019 51% от хората не разбират информацията от новините и случващото се около тях . 1| 5129 |11.06.2019 Около 1500 души искат преизчисляване на пенсията по старата формула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads