Реклама / Ads
10| 4937 |20.11.2011 НОВИНИ

Умишлен палеж подпалил Пирин?

.
Теренът е труднодостъпен, до мястото се стига само пеша.
 

Днес ще започне гасенето на пожара над хижа "Демяница" в Пирин. Горят около сто декара сухи треви и  клек, има опасност пламъците да обхванат и иглолистни гори. Пожарни екипи на Банско и Разлог, както и  доброволци вече са на мястото на пожара. От базата в Пловдив има готовност да излети и хеликоптер на Военновъздушните сили, който  да участва в гасенето на пламъците. Костадин Хаджигаев, областен управител на Благоевград, каза по ТВ 7, че няма застрашени човешки животи и обясни, че единият край на пожара опира до река, която специалистите се надяват да спре огъня. Близо 100 човека, огнеборци и доброволци се борят с природната стихия. Има създаден щаб за координация  действията на екипите. Хаджигаев изрази надежда, че до края на деня пожарът ще бъде загасен.

Към момента не е ясно какви са причините за възникване на огъня, като най--вероятна е версията за умишлен палеж.

Frognews.bg напомня, че пожарът пламна в парк "Пирин" вчера близо до хижата. Стихията обхванала южната страна на връх Каймакчал. Огънят бил забелязан от туристи, които веднага се обадили на телефон 112 около 12.45 часа. Теренът е труднодостъпен и до мястото може да се стигне само пеша, а смрачаването допълнително ще затрудни огнеборците. Към района на инцидента пътуват екипи на пожарната и на дирекцията на природния парк, за да установят мащабите на пожара. Хеликоптер също ще се включи в гасенето на стихията. Кметът на Банско Георги Икономов уточни, че  в алпийската част на планината няма голяма растителност, но ако огънят слезе по-ниско, може да засегне и борове, смърчове, мури.

Все още не може да бъде установена площта, която е обхваната от стихията. Предполага се, че е около 20-30 декара, но не е изключено да се разпростре повече. Поддържа се постоянна връзка с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и с директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5796 |03.07.2011 Умишлен пожар убил Марчело Доковски . 21| 5546 |30.05.2011 Здравеопазването в колапс, умишлено се фалират болници . 0| 4579 |21.03.2010 Взривът в Търново умишлен? . 0| 8059 |27.01.2010 Палеж пред дома на адвокатка, тя отрича

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads