Реклама / Ads
38| 5666 |14.04.2011 НОВИНИ

И Унгария ни отсвири за Шенген

.
Унгарският премиер Виктор Орбан посочи присъединяването на България и Румъния в Шенген като едно от „затрудненията" пред унгарското председателство на ЕС. „Заради липсата на политическа подкрепа, това, наред с разширяването, се оказва трудно постижимо", каза Орбан на пресконференция в Брюксел.
 

Според Орбан Румъния вече е технически готова за Шенген, а България ще бъде до началото на май. Няма, обаче, никаква политическа подкрепа сред останалите в ЕС и затова двете страни не могат да се присъединят към шенгенското пространство. „Блокирани сме на политическо ниво", коментира Орбан.

По думите му на пътя на България и Румъния в момента стоят силни държави-членки, чиито позиции имат значение. „Политическите резерви се преодоляват с диалог. Трябва да има широк и открит политически дебат, а не тайни разговори по темата", смята унгарския премиер.

На въпрос какво могат да очакват двете страни до края на унгарското председателство и дали дотогава ще има поне политическо решение за датата на влизане в Шенген, Орбан заяви, че всичко, което може да се направи е да се държи дискусията жива. По думите му така България и Румъния ще са в добри позиции за преговори и ще е ясно, че са готови за Шенген, предаде БНР.

По-рано днес стана ясно, че становището на Германия и Франция за присъединяването на Румъния и България е, че двете страни не са готови за Шенгенското пространство, което би означавало падане на граничния контрол.

Франция принципно е за влизането на двете държави в зоната, но засега те не изпълняват условията - каза френският външен министър Ален Жупе след среща с германския си колега Гидо Вестервеле в Берлин, информира Дойче веле.Вестервеле заяви, че Германия споделя това мнение.

Frognews.bg припомня, че преди дни стана ясно, че Европейският парламент ще гласува на 4 юни резолюцията си за приемането на България в Шенгенското пространство. Това съобщи в Брюксел евродепутатът Карлуш Коелю. Той изготви доклад за готовността на страната ни за приобщаването към общото европейско пространство за пътуване без граничен контрол. Според него България отговаря на необходимите критерии повече, отколкото някои страни, които вече са членове на зоната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5420 |08.04.2011 Борисов отсвири президента за КСНС . 15| 5174 |11.03.2011 Отсвириха царя за двореца "Кричим" . 50| 7239 |04.03.2011 Премиер и министри отсвириха прием на Първанов . 45| 6104 |01.02.2011 Станишев отсвири Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads