Реклама / Ads
12| 5844 |30.06.2010 НОВИНИ

Унижават фирми с 300 м опашка

.
300 метра опашка се вие пред Агенцията по вписванията в столицата от вчера.
 

Хиляди чакат по 5 часа, за да подадат финансовите отчети на фирмите си, пише в днешния си брой вестник 24 часа. По български пак в последния момент. Крайният срок е утре. Следва глоба от 2 000 до 3 000 лв., която НАП ще наложи за неуспелите да обявят приходите и разходите на търговските си дружества. Най-ранобудните чакаха от 4,30 ч сутринта да отвори врати агенцията, съобщи жителка от квартала. "Това е безобразие. Подаваме едни и същи документи веднъж в НАП, после и в агенцията. Защо институциите не си разменят данните, а ни карат да висим по опашки и да плащаме двойно", недоволстваха хората. СДС предложи да отпадне подаването в агенцията. Мнението на повечето от търговците бе, че така се цели събиране на 50 лв. допълнително от фирмите, колкото е таксата за едно заявление. Никой обаче не успя да изтъкне убедителен аргумент за това, че е чакал последните дни на срока.

110 служители на агенцията са ангажирани с приема, сканирането и обработването на документите. За целта в София, където положението е най-тежко, са командировани служители от подразделенията в страната. Хора от "Съдебна охрана" пък се грижат за реда в залата за регистрации.

Ще работим и след 17 ч, заявиха от агенцията и увериха, че няма да има върнати хора. Според шефа Анастас Георгиев активността на гражданите рязко се покачила през последните дни. Само в понеделник били подадени 21 хиляди заявления, като 9 000 от тях са постъпили по електронен път.В началото на месеца те били от 780 до 2000 дневно.

Хората все по-често подават документа електронно. Така не се редят по опашки, а и таксата е по-малка - 35 лв., заяви Боян Терзиев от агенцията. Цената на електронния подпис е 50 - 60 лв., които се плащат еднократно. Той дава възможност да се внесе таксата по електронен път, така че да не се чака и на гишето за плащане.

“Проверете как от ксерокса в блока отсреща вършат услугата срещу 40 лв. Вземат документите и на следващия ден връчват входящия номер на заявлението”, посъветва човек от опашката. Предприемчивият търговец от офиса в мазето срещу входа на агенцията уведоми, че всичко е законно. Адвокатът му, разполагащ с електронен подпис, е този, чрез когото върши услугата. За да се облекчат гражданите и работата на агенцията, са необходими законови промени, категорични са от администрацията. Те предлагат да се дадат различни срокове за подаване на декларациите за ЕТ, ООД и АД - дружествата, така че да няма опашки.

В момента в парламента се обсъждат промените в закона за Търговския регистър. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4966 |24.03.2010 Плевнелиев и строителни фирми ще обсъждат забавени плащания . 8| 4677 |01.04.2010 Лудница по автогарите, печалби за транспортните фирми . 4| 5293 |17.02.2010 "Евроконсултантка" ужили с 80 000 лв. БГ фирми . 2| 4887 |04.02.2010 Болници завлекли фирми-доставчици с 150 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads