Реклама / Ads
3| 4183 |24.11.2015 НОВИНИ

Унищожаваме касетъчни авиобомби и противопехотни мини със Закон

.
Депутатите приеха закон, който задължава България да унищожи над 900 тона касетъчни боеприпаси и 190 хиляди противопехотни мини.
 

Спорове и обвинения в лобизъм съпътстваха дебатите по окончателното приемане на Закона Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров заяви, че промяната в закона засяга определена фирма:

 

Даваме възможност в България допълнително да се внася въоръжение и гарантираме на една фирма, която е чужда, да обезопаси и да утилизира нашите боеприпаси и гарантираме, че сега Министерство на отбраната по каквато и цена да й каже тази фирма, защото ще се окаже, че е единствена, ще си плаща.

 

На кой в България му трябва опасност от тероризъм - тя отваря вратата България да стане сметище за унищожаване на боеприпаси, допълни Димитров.

 

От Патриотичния фронт още посочиха, че само в последния месец това е четвъртият опит за прокарване на лобистки поправки, както и че ГЕРБ не е посочила дори кой е автор на текстовете.

 

Вносителят Валентин Радев от ГЕРБ припомни, че от март има мораториум за внасяне на боеприпаси и  допълни:

 

Къде го видяхте този лобизъм и коя е тази фирма, извинявайте? В залата има свидетели, когато съм предлагал унищожаването на тези 900 тона боеприпаси, авиационни, които са на Министерство на отбраната, плюс 500 в тази фирма "Експал", които са си нейни и внесени отвън, плюс тези 90 - 76 тона само взривно вещество на 190 000 бройки противопехотни мини, да ги направи Министерство на отбраната. И те казаха да, но е нямало как - имало е търгове, които са били спечелени от частна фирма, или вие сте против частните фирми?

 

Румен Гечев от БСП, цитиран от БНР,  подчерта, че с приемането на текстовете се рискува животът на български граждани:

 

Имахме няколко случая, в които хора за 300 лева на месец си рискуваха живота. Откъде-накъде ние ще превръщаме нашата хубава страна в руска рулетка за чужди оръжия?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4753 |24.11.2015 А. Найденов: Не бива сваленият самолет да слага въпросителна между координираните действия срещу тероризма . 6| 5178 |24.11.2015 "Арестуваха" директора на НИМ Божидар Димитров . 98| 11791 |24.11.2015 Ген. Събев: Русия може да свали турски самолети в Сирия . 4| 5748 |24.11.2015 Ведомството на Вл. Горанов се омота в 59-те млн. евро заем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads