Реклама / Ads
0| 4603 |10.08.2017 НОВИНИ

Държавата неглижира чуждестранните студенти, вместо да печели от тях

.
В университетите в България има много свободни места. Един от резервите са международните студенти. Те имат голям интерес към България, но няма държавна политика в тази сфера.
 
Регулациите и стандартите за международни студенти са от времето на социализма, като почти нищо не се е променило. Това заяви  вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Детелина Смилкова пред телевизия "Блумбърг".

„Министерството на образованието дори няма страница на английски език, в която чуждестранните студенти да научат за България. Това не е така в съседните ни държави като Македония и Сърбия. Трябва и да се каже, че броят на тези студенти в една Македония е по-голям отколкото в България“, каза още тя.

Какви са ползите от чуждестранните студенти? Според Смилкова те са изключително много - „свежа кръв“ на пазара на труда, огромни приходи както за университетите, така и за държавата, както и много други. „Например във Великобритания само от такси на година в държавата влизат 3,9 млрд.паунда, като още 6,3 млрд. се вливат в икономиката под формата на разходи на живот. В САЩ пък на първо място по доходност е военната промишленост, а на второ място са международните студенти“, коментира Смилкова.

„Само преди няколко години имахме около 9 хил. международни студенти, от които 5 хил. от Турция, а приходите от тях бяха 222 млн.евро. Такси се получават заради административните процедури, от услугите, които ползват студентите, като цяло таксите за международни студенти са межди 3 и 8 хил. евро на годишна база“, добави вицепрезидентът на ВУЗФ.

„Ние сме готови да поемем тези студенти, голям проблем има обаче с визите. Отново институциите си прехвърлят отговорността, проблемът е и остарялото и тромаво законодателство“, посочи тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5638 |31.07.2017 Жертви на потопа в Бисер съдят държавата за 2 млн. лв. . 3| 5573 |27.07.2017 Русначета бедстваха в Обзор, спасиха ги държавата и общината . 1| 5855 |26.07.2017 БСП: Държавата колабира, Борисов управлява по същия бандитски начин . 0| 5919 |13.07.2017 Александър Сиди: Държавата 30 години си затваря очите за проблема с гетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads