Реклама / Ads
7| 11734 |26.02.2011 НОВИНИ

В университетите: широк вход – тесен изход

.
До 2 години висшите училища у нас ще приемат само с оценки от матурите.
 

Това прогнозираха ректори от различни висши училища пред “Труд”. Колкото и да се опитваме да осъвременим приемните си кампании, не е достатъчно, признават те. Причините за промяната са няколко. Първо - демографският срив. Второ - конкуренцията на чуждите университети. Трето - световната тенденция в образованието, която изисква широк вход в университета и тесен изход.

Все още обаче висшите училища не се доверяват на оценките от държавните изпити. И за това залагат на свой подбор при бъдещите първокурсници. И за да не останат без достатъчен брой кандидати (м. г. в някои вузове приемаха и през есента), университетите обявиха безчет кандидатстудентски сесии.

В Софийския университет “Св. Климент Охридски” с матури се приема в 77 специалности. Подаването на заявления за явяване на първа изпитна сесия стартира сега на 28 февруари и ще продължи до 18 март. Изпитите започват на 27 март, като първи в списъка са журналистика, физика, философия и социални науки и музика. Изпитът по литература е на 3 април, а по история - на 17. Документите за втората изпитна сесия се подават до 30 май. Първият изпит е на 5 юни по химия, следват тези по чужди езици, география, български език и литература, математика, история.

Новост за Алма матер ще бъде и обновената магистърска специалност “Книгоиздаване - ХХI век”. В бакалавърските програми се открива “Учител по биология с английски език”.

За разлика от Софийския университет Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще приема своите студенти след полагането на изпит-тест. Ще бъдат приети 3244 студенти във всички шест учебни направления. В момента във вуза тече прием на документи за предварителната кандидатстудентска кампания. Те могат да се подават до 9 март. По математика изпитът е на 13-и, по български и литература - на 20-и, география на България - на 27-и, на 3 април са изпитите по история и икономика. Редовната кандидатстудентска изпитна сесия започва от 9 юли и привършва на 18 юли с устния изпит по журналистика.

В Техническия университет в София предварителните изпити започват на 17 април с препитване по чужди езици. Втората изпитна сесия ще стартира с математика на 12 юли, а рисуването е на следващия ден. Както повечето вузове и Техническият приема матурите по математика и физика, но по рисуване не се признават. За магистрите, които искат да се обучават платено, от тази година има драстично увеличение на таксите. Досега на година те плащаха 1200 лв., но с промяната ще заплащат 2100 лв. За бакалаврите обаче вдигане на таксите няма да има.

Изпитите в УАСГ традиционно започват с този по математика - на 13 юли, по рисуване е на 15 и 17 юли, а по чужд език - на 18 юли. Документите на зрелостниците ще се приемат до края на юни, а таксата за явяването на изпит е 40 лв. Най-желаната специалност е архитектура. В нея студентите се обучават 6 години, което е съобразено със световните университетски изисквания. През тази учебна година ще бъдат приети 924 студенти, като в момента общият им брой и 5000. Годишната такса за обучение е 660 лева. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5112 |18.03.2010 На кръга Ангелов му било широко около врата . 20| 4950 |17.06.2008 Г. Първанов: Оставането ми в политиката няма да е през задния вход . 1| 10317 |13.02.2008 Матурите като вход за ВУЗ – в 39 от тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads