Реклама / Ads
3| 5901 |13.08.2010 НОВИНИ

„Уолстрийт джърнъл”: Мощите на Предтеча - финансово спасение за България

.
Остров Свети Иван
Археолози и духовници в България обявиха, че са открили кости от тялото на Йоан Кръстител, странстващ проповедник, почитан от християните като последния от пророците от Стария завет, пише в-к „Уолстрийт джърнъл”.
 

Правителството на страната гледа на откритието като на спасение – с финансови измерения.

Тленните останки, включващи част от череп и зъб, бяха открити миналия месец по време на разкопки в манастир от четвърти век на остров Св. Иван край българското черноморско крайбрежие. Мощите са били поставени в запечатан реликварий, заровен до малка урна, надписана с името на Св. Йоан и датата на раждането му.
Официални лица в засегнатата от икономическа рецесия страна смятат, че реликвите ще дадат голям стимул за туризма, привличайки вярващи от съседните православни страни в курортния град Созопол.

Десетки милиони долари вече са били предназначени за подготовката за очаквания бум на посещаемостта. Строителни работници разширяват пристанището и строят голям паркинг. Пътеводителите търпят редакции, а нови пътни знаци ще насочват хората към реликвите.

Финансовият министър Симеон Дянков, каза, че не е религиозен, но мощите са първокласно откритие и потенциалните приходи за България са несъмнени, посочва вестникът.

Ръководството на Българската православна църква обяви находката за автентична. Това е свято откритие, то не е предмет на науката. Светите мощите на Св. Йоан излъчват чудотворна сила. Не мога да обясня това с думи, казва Сливенският митрополит Йоаникий, цитиран от изданието.

Археологът Казимир Попконстантинов, който отговаря за откритието в Созопол и когото вече приветстват като национален герой, твърди, че находката е от същия ранг като Плащеницата от Торино, че е оригинална и е от голямо значение за целия християнски свят, цитира изданието БТА.

Има и скептици, които се съмняват в произхода на мощите и потенциала им като източник на приходи. Според историка Михаел Хесеман, който помага на Ватикана да датира реликвите, мощите са автентични, но те нямат притегателната сила на по-известните религиозни обекти като Плащеницата. Римокатолическата църква пък смята, че въпросът трябва да бъде по-подробно проучен.

Новината за находката обаче вече привлича интерес. Посетителите в църквата, в която са изложени временно мощите, са се увеличили от стотина на около 3000 дневно.

България, най-бедната страна в Европейския съюз, може да се възползва от икономическо чудо. Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 5 процента миналата година и се сви с 3,5 на сто в първото тримесечие на тази, производството намаля, а безработицата нарасна, посочва "Уолстрийт джърнъл".

За да помогне на страната да излезе от най-тежката рецесия от падането на комунизма там преди 20 години, българското правителство иска да насърчи туризма и шумната реклама на находката е част от плана.

Финансовият министър каза, че иска да удвои финансирането за развитие на религиозния туризъм, "така че да направим тази история печеливша", отбелязва вестникът.

Религиозните поклонения са внушителен бизнес по света.
Находката нарежда България сред страните, които твърдят, че притежават мощи от Йоан Кръстител, обезглавен по заповед на цар Ирод. Според древната традиция, главата била погребана в двореца на Ирод в Ерусалим, но с времето части от предполагаемото тяло на Свети Йоан били пренесени на различни места в Европа, Близкия Изток и Южна Азия.

Църква в индийския град Колката твърди, че пази част от ръката на светията. В катедралата в Аахен, Германия, казват, че съхраняват платното, в което било увита главата на Св. Йоан. Истанбулският дворец Топкапъ също претендира, че притежава части от едната ръка и главата на пророка. Присъствието на мощите на Йоан Кръстител не се е оказало златна мина за нито едно от тези места, но българските власти са оптимистично настроени, допълва "Уолстрийт джърнъл".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4868 |09.08.2010 Норвегия спонсорира откриването на мощите на Предтеча . 22| 5649 |01.08.2010 Отвориха кутията с мощите на Йоан Предтеча . 1| 5102 |06.10.2009 Диференцират помощите за социално слабите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads