Реклама / Ads
18| 5591 |14.09.2010 НОВИНИ

Уорлик даде рамо на сините за фискалния борд

.
Източник: БТА
Сините стартираха днес серия от срещи с чужди дипломати и международни финансови институции, с цел да бъдат намерени съмишленици и подкрепа на идеите за въвеждането на фискален борд в България, обявиха от СДС. За участие в първата от тях знаково бе избран посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.
 

Спазването на строга фискална дисциплина бе акцентът в обръщението на посланик Уорлик, който взе участие в заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС по покана на лидера на партията Мартин Димитров.

Миналата седмица СДС поиска от правителството да запише в Закона за бюджета и в конституцията, че решенията за разходи, които надвишават приходната част на фиска, ще се взимат с подкрепата на 2/3 от народните представители. Същото бе поискано и за емитиране на държавен дълг. Предложението е тези ограничения да влязат в сила от 2013 г., когато се очаква да бъде овладян бюджетният дефицит.

Според СДС налагането на фискален борд по подобие на Германия ще намали лихвите по кредитите, ще повиши доверието на инвеститорите и да доведе до значителен ръст на БВП.

"Има причина, поради която България има силна валута и силен банков сектор и това е история на поддържане на строга фискална дисциплина. Поздравявам СДС за позицията им. Призовавам правителството и всички партии да поддържат историята на спазване на строга фискална дисциплина", заяви Уорлик, без да изкаже директна подкрепа към конкретната идея на сините.

Темата за поддържането на фискална дисциплина стана особено актуална за България след като през 2009 г. бюджетът завърши с дефицит от 3.7%, а през тази година фискът трябва да приключи на минус с 3.9%.

В отговор на въпрос дали по негово мнение правителството спазва строга фискална дисциплина, посланик Уорлик заяви, че кабинетът на ГЕРБ "подкрепя тези принципи".

"Това, което е работило добре за България в миналото (спазването на строга фискална дисциплина, бел.ред.), ще работи и занапред. Въпросът дали трябва да се въведе фискален борд трябва да бъде решен от българския парламент и българските граждани", заяви Уорлик.

Той изрази готовност да обсъди ключови въпроси от дневния ред на страната и с други политически партии. Мартин Димитров обясни, че първата покана за разговор по техните идеи за фиска е била към американския посланик, защото САЩ е най-голямата икономическа сила в света и първа е излязла от кризата.

"Отново имаме идеи, които трудно достигат до правителството. Поради тази причина ние ще потърсим широка международна подкрепа за своите предложение", каза Мартин Димитров. Той допълни, че по време на срещата си с Уорлик не е обсъждана темата за руските енергийни проекти в България.

Лидерът на СДС заяви още, че партията няма да подкрепя вот на недоверие към управляващите. "Ние няма да заставаме до БСП и ДПС. За нас вот на доверие или недоверие към ГЕРБ се явяват местните и президентските избори през 2011 година", каза Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4812 |10.09.2010 Дж. Уорлик: България е рамо до рамо с нас срещу тероризма . 4| 5029 |09.09.2010 Уорлик: България е важна за САЩ . 2| 5049 |08.09.2010 Сините отрязаха БСП за вот на недоверие срещу ГЕРБ . 16| 4944 |07.09.2010 Сините: ГЕРБ бяга от реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads