Реклама / Ads
10| 5980 |15.12.2011 НОВИНИ

Уорлик кани БАН да си партнира с US учени

.
Джеймс Уорлик
Американският посланик Джеймс Уорлик направи днес оферта на българските учени в БАН, предлагайки им партньорство с американски изследователи, които работят в областта на нанотехнологиите.
 

  

САЩ са водещи по отношение на нанотехнологиите в света и ние искаме България да се присъедини към нас и да работим заедно за развитието на тези технологии, заяви Джеймс Уорлик.

 

Дипломатът участва в кръгла маса на БАН заедно с изтъкнати наши учени, на която бяха представени нанотехнологиите и новите възможности за технологични ниши.

 

Уорлик изрази надежда тази кръгла маса да послужи като платформа за стартирането на сътрудничество между България и САЩ. Нека днес поставим началото на задълбочаването и развитието на научното партньорство - партньорството между българската наука и американската наука, призова той.

 

Посланикът подчерта, че най-важната област, която трябва да задълбочи партньорството, е именно областта на нанотехнологиите и изтъкна добрите традиции на България в науката като цяло и по-конкретно математиката и инженерството. Очакваме България да се изяви като водещата европейска страната в тази сфера, добави Уорлик.

 

По време на кръглата маса в БАН бяха представени български разработки, сред които робот за нано и микроманипулации; върхова технология за електроовлакняване; технология за свръхтврърди нанокомпозитни покрития за индустриални приложения; фотокатализ, прилаган за очистване на въздух и води.

 

Особено интересна беше демонстрацията на електроовлакняването, подготвена от учените от Института по полимери от БАН - чрез директно електроовлакняване върху наранен участък от ръката на пациент се създава покривка, която наподобява паяжина и е биологично поносима лечебна превръзка с много добър терапевтичен ефект, тъй като осигурява пренос на кислород.

  

Шефът на БАН акад. Съботинов представи приноса на българските учени и нашите институти за развитието на нанотехнологиите в света.


Той изтъкна, че след преструктурирането на Академията на това направление в българската наука е отделено значително място.

 

Съботинов подчерта и активното участие на наши учени в международни проекти и научни форуми в областта на нанотехнологиите, както и българския принос, изразяващ се в брой патенти.

Само за 2009 г. например имаме 15, от които 12 са на БАН, уточни Съботинов. Имаме 19 научни продукта, готови за приложение, от които 18 са на БАН, похвали се още академикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5194 |09.12.2011 Дж. Уорлик чака присъди по знакови дела до няколко месеца . 0| 6121 |06.12.2011 И Джеймс Уорлик "пиратствал" в нета . 26| 5761 |07.11.2011 Дж. Уорлик: Премиерът и правителството да хващат юздите! . 9| 7122 |19.10.2011 Дж. Уорлик: Не е тайна колко "талантливи" са БГ хакери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads