Реклама / Ads
43| 6257 |30.04.2011 НОВИНИ

Дж. Уорлик: Не се намесвам във вътрешните работи на България

.
Джеймс Уорлик Източник: Булфото
Българските туристи могат да кандидатстват за 10-годишни визи. Не се намесвам във вътрешната ви политика, целя да активирам дискусии по важни теми.
 
Вкъщи щях да тичам сутрин в близкия парк около река Потомак, когато въздухът е свеж. Много ми харесва вашето черноморие, особено северното, каза Н. прев. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ у нас по ТВ7.

Посланикът разпозна няколко фотоса от Калиакра и Емине и отговори на зрителски въпроси.

Коментирайки отпадането на визите за САЩ за българите той поясни, че не става въпрос дали България ще бъде включена в безвизовия режим, а кога това ще стане. Ще се вземе решение за това от Конгреса. Българските туристи могат да кандидатстват за 10-годишни визи.

Външната политика на САЩ дали има двойни стандарти? Интересен и доста сложен въпрос е това, посочи Уорлик. Това, което виждаме в Близкия изток, е, че всяка една страна трябва да бъде разгледана поотделно, тъй като са различни диктаторите. Не става дума за петрола, а за уникалните ситуации във всяка една страна, каза той.

Инвеститор номер едно в България е САЩ, поясни посланикът и това показва, че американския бизнес има доверие в страната ви.

Дж. Уорлик разясни, че намерението му не е да се намесва във вътрешните работи на България, но той има желание да активира дискусии по важни теми. Такива са въпросите за енергетиката, за престъпността, те да се дискутират и вие да вземете решения, каза той. Ще бъда честен, открит, когато говоря по важните въпроси.

В България не съм ходил на лов тук, в България, каза Уорлик и добави, че би се възползвал от такава възможност.

Сегашното правителство комуникира добре с американските фирми, които инвестират в България. Българите трябва да знаят колко струват проектите, децата ви трябва да знаят колко ще плащат за енергетиката, например, поясни Уорлик.

По времето на С. Хюсеин са източвани огромни суми от страната с програмата Петрол срещу храни. Връзката на България с тази програма излезе в малък иракски вестник, там бяха посочени юридически и физически лица, а за България беше посочена партията БСП, знаете ли това, попита ген. Ат. Атанасов.

Уорлик поясни, че не си спомнял този случай, но това не значело, че не е имало корупция. Той отговарял за осигуряването на храните, а други са се занимавали с документите. Всички документи се намират в Ирак и могат да се прегледат.
Корупцията в Ирак беше всеобхватна по времето на Садам Хюсеин. Гражданите на Ирак десетилетия наред бяха репресирани, надяваме се, че страната ще се възроди, прогнозира посланикът.
 
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5706 |12.04.2011 Дж. Уорлик: На хората у вас им е писнало! . 28| 4949 |05.04.2011 Уорлик: В България има двоен стандарт в правосъдието . 11| 5238 |02.04.2011 Уорлик: Няма черни списъци, аз нямам власт да издавам визи . 30| 5752 |05.03.2011 Н. пр. Дж. Уорлик: Прокуратурата да е ефективна и да се гарантират правата на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads