Реклама / Ads
35| 6621 |07.04.2012 НОВИНИ

Уорлик: Никоя страна не трябва да е зависима от един вид енергия или източник

.
Джеймс Уорлик
За шистовия газ Уорлик посочи, че е важно е да се състои дискусия. За нова газова централа "Белене" посочи, че първо трябва да се вземе решението дали ще се изгражда такава. Всички проекти могат да водят до по-голяма енергийна независимост на България.
 

Страната обаче трябва да вземе решение за себе си, коментира американският посланик Джеймс Уорлик в „Седмицата" на Дарик радио. Русия е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи да търси диверсификация, която по думите му е изключително важна. Това не е лесна задача и според него ще отнеме години.

Според Уорлик за газопровода "Южен поток" България трябва да вземе решение заедно с Русия: "България има напредък по "Южен поток" и такова решение България трябва да вземе сама за себе си. Нито една страна не трябва да бъде зависима само от един-единствен вид енергия или източник. Това е валидно и за САЩ, и за България. България може да продължи с напредъка по "Южен поток", но може и да продължава с диверсификацията на алтернативни източници".

За шистовия газ Уорлик посочи, че е важно е да се състои дискусия. "Най-важното е околната среда и никой не иска да има негативно отражение върху българската околна среда. Никога не можем да постигнем нулев риск, когато става дума за разработването на каквато и да е енергия. Има регулаторни рамки, които да гарантират максимална безопасност. Искам да видя широка дискусия за плюсовете и минусите за шистовия газ", заяви Джеймс Уорлик.

За нова газова централа "Белене" Уорлик каза, че първо трябва да се вземе решението дали ще се изгражда такава. "Това решение все още не е взето окончателно. Ако се обяви обществена поръчка за изграждането на такава централа, се надявам, че американските компании ще обмислят внимателно и ще проявят интерес", добави посланикът на САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 6412 |20.03.2012 Триумвират Борисов-Цветанов-Дянков управлявал страната . 28| 5995 |15.03.2012 През 2050 ще живеем в "страната на пенсионерите” . 0| 4753 |26.02.2012 Пътищата в страната са проходими . 2| 5442 |12.02.2012 Код „Жълто” в 17 области в страната, три общини бедстват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads