Реклама / Ads
42| 5192 |27.07.2010 НОВИНИ

Дж. Уорлик: Преговорите между България и Русия не са прозрачни

.
НП Джеймс Уорлик
Едно е да се залавят престъпници, друго е да се прави реформа в съдебната система; САЩ са най-добрият приятел на българските граждани, коментира американският посланик.
 

Не коментирам по въпроси, свързани с разузнаването, но ако има някаква заплаха, съм сигурен, че премиерът ще вземе съответните  мерки, каза по НТВ посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който добави, че сътрудничеството между българските, американските и европейските служби било партньорско и на високо равнище.

Докладът на ЕК е външна валидация на това, което самите българи виждат всеки ден
- предприемат се мерки срещу някои хора, които са били недосегаеми и трябва да влязат зад решетките, каза посланикът. Ние ще подпомогнем този процес; понастоящем тук гостува бивш шеф на полицията в Лос Анжелис, а ще откликнем и на всякакви други молби, добави той.

Едно е да се правят арести, но нещо съвсем друго е да се реформира цялата съдебна система, което трябва да стане по правилния начин. Постоянните съдии трябва да са напълно честни и да няма сянка на съмнение; трябва да се осигури система, гарантираща, че новите съдии са достатъчно компетентни. Това ще е продължителен процес, предрече Уорлик.

България трябва да разгледа различни модели, за да установи кои  са най-добрите, предложи посланикът. Изключително важно е съдебната система да не е корумпирана. Достатъчно е само няколко съдии да не са изрядни, за да накърнят системата. "Една лоша ябълка разваля цялата щайга" - дообясни мисълта си метафорично той. Ние в САЩ имаме добър опит със специализираните съдилища, а в България трябва да решите кой е моделът за вас, препоръча Уорлик и отрече внушенията, че САЩ са полицейска държава.

Установяването на върховенството на закона включва много компоненти
- полиция, прокуратура, съдебна система трябва да работят добре, но още един елемент са гражданите. Нагласите вече са се променили; хората в страната са горди, че онези, които са извършили престъпления, ще бъдат наказани, каза Уорлик, който лично наблюдавал това в обиколките си из страната.

Има някои хора в тази страна, които нямат интерес да се постигне диверсификация на големите енергийни проекти. Там, където се добива шистов газ в САЩ, околната среда се пази, каза посланикът. Разумна крачка е да се разучи тази бъдеща алтернатива, България може да допусне проучвания в тази област, дори и компаниите да не са американски, добави той. Не става дума за Русия, а за диверсификация; ние смятаме, че тя е изключително важна. Дали трябва да се разчита 100% на един източник на газ или енергия, е въпрос, който България ще реши. Представителите на "Шеврон" подали документи още през май и пристигнали у нас, за да проверят какво става с тях.

Преговорите с Русия не са прозрачни, но е факт, че България и занапред ще разчита на нея, а тя е надежден източник, каза посланикът, който разбирал, че има конфиденциалност при воденето на преговорите. Но колкото повече прозрачност има в процеса, толкова по-добре е това за хората. Трябва да се търсят надеждни източници за бъдещето.

Решенията за АЕЦ "Белене" не трябва да са политически, а от гледна точка на ползите за българските граждани
. Ако правителството обяви официална процедура за строеж на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", американски компании сигурно ще се участват в нея. Вероятно така ще е и за Белене, но през последната година инвеститори не са се заинтересували от него.

САЩ са най-добрият приятел на българските граждани, обобщи посланикът и каза, че имало силни връзки между нашите народи, а неговата цел била да затвърди тези отношения. САЩ уважавали нашата култура и насърчавали българите да посещават САЩ, обобщи той накрая.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5908 |26.07.2010 Дъждове заливат Централна България, потоп в Пловдив . 22| 8227 |26.07.2010 Чалга, общини и полиция пилят нервите на цяла България със съмнителни концерти . 7| 5653 |23.07.2010 Игнатов: Тревожна е пропастта между образованост и неграмотност . 6| 5575 |23.07.2010 Ексминистър съди България за клипа с ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads