Реклама / Ads
19| 4875 |23.09.2009 НОВИНИ

Управляващи и опозиция погват царистите заради външния дълг

.
Милен Велчев Източник: Вяра Йовева
Не се притеснявам, при демокрация всеки може да прави каквото иска, коментира за Frognews.bg главният заподозрян за далаверата Милен Велчев. До 6 месеца трябва да стане ясно – ще загуби ли България до 2015 г. до 700 млн. лева?
 

Финансови операции на царското правителство обединиха в парламента ГЕРБ, сините и БСП. Техни представители обявиха в парламента за създаване на независим екип от експерти, които да разследват скандалната сделка на правителството на Симеон Сакскобурготски за замяна на външния дълг.

Герберът Стоян Мавродиев, сините - Асен Агов и Димо Гяуров и социалистът Бойко Великов са инициатори на проверката. Според тях тя трябва да бъде формулирана: "Анализ за замяната на български дълг и оценка на последствията от замяната за българския данъкоплатец”, а в работната група да участват проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии, и проф. Милко Стоименов, доктор на икономическите науки, доскорошен член на Комисията за финансов надзор.

„Подочух за такива намерения, но живеем в демокрация и всеки може да прави каквото иска”. Така коментира за Frognews.bg бившият финансов министър Милен Велчев. Царистът съобщи, че не бил в България в момента, но няма основание да се страхува от намеренията на управляващи и опозиция.
Четиримата депутати настояват резултатите от проверката да бъдат оформени в доклад, който до 6 месеца да бъде предоставен за анализ на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Сделката с външния дълг стартира през март 2002 г. с прякото участие на тогавашния външен министър Милен Велчев, който я обяви за изключително изгодна за България. България емитира нови глобални облигации, деноминирани в евро и долари, с които заменя брейди-облигации за 1.327 млрд. долара. В резултат на трансформацията номиналът на дълга се намалява с 8-10% (около 125 млн. долара), а фискалният резерв се увеличава с около 130 млн. долара от освободено обезпечение. Икономисти обаче оспориха ефекта от сделката и предупредиха, че тя е неблагоприятна за страната, а до падежа на облигациите през 2013 -2015 г. българите ще понесат загуби между 300 и 700 млн. лв.

Замяната на външния дълг бе реализирано с посредничеството на финансови играчи от Лондонското сити при пълно информационно затъмнение, а злите езици твърдяха, че лично принц Кирил, син на тогавашния премиер е замесен във финансовата далавера. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4468 |20.09.2009 Временни промени в движението в София заради мача . 5| 5952 |16.09.2009 Проверяват тотото заради еднакви числа в 2 поредни тиража . 7| 4915 |03.09.2009 Русия нападна България заради свинския грип . 0| 4891 |25.08.2009 Променят движението в София заради Мадона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads