Реклама / Ads
1| 4135 |16.11.2018 НОВИНИ

Управляващите искат по-малко машини при гласуване и да се отложи електронното

.
Машинно гласуване да се провежда само в секциите, които имат повече от 300 избиратели, а електронното да отпадне на този етап. Такива предложения за изменение на Изборния кодекс предлагат управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти.
 

Машини да не се ползват също в секциите зад граница и при подвижни избирателни урни, гласи идеята. Текстовете са публикувани на страницата на Народното събрание в петък. Според предлаганите промени Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя със свое решение в кои секции да има машинен вот и в кои не.

 

Текстовете, регламентиращи електронното гласуване пък се преработват без конкретни срокове, така че да не трябва е-вотът да се въведе догодина.

 

Наред с това вносителите на текстовете предлагат "скрит образователен ценз“, премахвайки номерата на партиите от бюлетините. Ако предложенията бъдат приети избирателят няма да може да се ориентира по номер, както е в момента, а ще трябва да търси в списъка с формации пълното наименование на партията и коалицията, за която е решил да даде гласа си.

 

Според действащия закон във всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си през машинно устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори на 26 март 2017 г., като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестове по темата.

 

На президентския вот в края на 2016 г. машинно гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г, припомня Медиапул.

 

Министерският съвет тогава отпусна средства, а ЦИК обяви обществена поръчка за доставка на апаратите за вота. Но заради закъснялата процедура беше подадена само една оферта. Веднага след това пък се оказа, че фирмата не може да изпълни заданието в срок. В крайна сметка срещу комисията бе заведено дело, което тя загуби на първа инстанция.

 

Междувременно самата комисия написа няколко документа, с които оспори сигурността на машинния вот и се очакваше именно те да са основата, върху която ще стъпят управляващите, за да отменят машинния вот, както и се случи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4361 |16.11.2018 Организатор на протестите в Бургас: Полицията ме привика, притискат мои близки . 2| 4316 |16.11.2018 Френски адвокат: Семейство Баневи не искат да се връщат в България . 5| 3811 |14.11.2018 Манолова с 6 въпроса към управляващите за цените на горивата . 35| 5961 |14.11.2018 Борисов: Да отпадне борбата с корупцията ли искат протестите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads