Реклама / Ads

4| 4874 |27.01.2021

Управляващите мълчаливо оттеглиха скандалната поправка за държавните чиновници

.
Източник: БГНЕС
Управляващите оттеглиха скандално законово предложение по същия начин, по който бе внесено през ноември миналата година - мълчаливо. То даваше възможност висши държавни чиновници да участват в директорски и управителни съвети на държавни предприятия, за което се получаваха и съответните допълнителни доходи - заплати и бонуси.

Това нововъведение се правеше по възможно най-лошия начин – с поправки в Закона за публичните предприятия (ЗПП), заровени в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за железопътния транспорт. За тази промяна сигнализира Мая Манолова, припомнят от в. “Сега”. 


Между първо и второ четене на законопроекта се оказа, че група депутати от ГЕРБ тихомълком се оттеглили скандалното предложение.


В мотивите си за отпадането му неясно са записали, че искат да "прецизират разпоредбите, свързани с възможността определени категории лица да имат правото да участват в органите за управление и контрол на публичните предприятия". При обсъждането на текста в пленарната зала в сряда нито един от тях не намери куража да обясни от парламентарната трибуна какво ги е накарало да оттеглят подкрепата си за идеята на правителството.


В същото време парламентът одобри останалата част от предложението на Министерския съвет, засягащо публичните предприятия. С него се отменя текст от ЗПП, който гласи, че държавните предприятия, създадени със специални закони, които осъществяват предимно публични функции и политики, се реорганизират в административни структури. Срещу отмяната на тази разпоредба се изказаха от финансовото министерство. В писмено становище до парламента от ведомството посочиха, че все още се изготвя анализ, който да покаже дали споменатите предприятия осъществяват предимно търговска дейност или такава с публична функция.


Срещу промените в закона се изказаха от БСП. 


Депутатът от опозицията Димитър Данчев напомни, че ЗПП е съвсем нов - приет е в края на 2019 г., а вече в него се правят сериозни ревизии. 


"Министерски съвет предлага едно, а колеги от мнозинството внасят промени на тези промени, като предлагат някои от тях да отпаднат, за да стане кашата пълна и да не може никой да разбере какво се случва", посочи той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ицо Хазарта: Тонът на управляващите към хората и бизнеса е плюнка в лицето на българина 16| 7008 |20.01.2021 . Иван Бакалов: Управляващите като чуят за камери в секциите, полудяват 14| 7915 |19.01.2021 . Игнат Раденков: Прав е Ахмед Доган, че той управлява управляващите 11| 5420 |15.01.2021 . Иво Мирчев: Управляващите се страхуват от живо излъчване на броенето на бюлетините 8| 3138 |14.01.2021

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ