Реклама / Ads
1| 4931 |01.02.2008 НОВИНИ

Управляващите продължават да мотаят комисията „Куйович”

.
Депутатите отложиха за след седмица гласуването на временната анкетна комисия по случая “Куйович”. Управляващото мнозинство предложи тя да е от 13 души на пропорционален принцип и да работи 1 месец.
 

Опозицията също имаше свое предложение, представено от шефа на ПГ на ОДС Йордан Бакалов - създаване на комисия от 9 депутати на паритетен принцип със срок на действие 2 месеца и председател от опозицията. Конкретно име обаче не беше дадено.

Според това проекторешение целта на анкетната комисия е да проведе парламентарно проучване какв о е направило МВР за установяване на организаторите, производителите и пласьорите на синтетични наркотици, има ли приета стратегия, планирани операции, постигнати резултати, изводи и анализи, налице ли са данни за политически „чадър" над производството и търговията на наркотици. Комисията трябвало да проучи също дали е събрана някаква информация за дейността на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович след екстрадирането му от България и на какво основание е проведена т.нар. оперативна комбинация, влючително и за незаконното издаване на фалшивия му паспорт.

В крайна сметка бе прието предложението на „Коалиция за България", което представи Ангел Найденов. Според него анкетната комисия, която ще се занимава с изясняването на причините и условията, при които Будимир Куйович, екстрадиран със заповед на директора на НСБОП - МВР, е продължил да пребивава в страната, като е получил документ за самоличност от компетентните български власти. Освен това трябва да се разбере нарушени ли са разпоредбите на законовите и подзаконовите нормативни актове относно пребиваването на чужди граждани у нас и режима за документите за самоличност, както и какви действия е предприело МВР за изясняване на случая.

Найденов предложи още председателят на комисията да е от управляващото мнозинство и в нея да влизат четирима народни представители от левицата, по двама от НДСВ и ДПС, по един от парламентарните групи на ДСБ, ОДС, БНД и „Атака", и един независим депутат.

„В 40-ото НС се създават временни комисии, които имат за цел да прикрият престъпления. Пример за това е създаването на комисията за убийството на гражданин от полицай, която тогава се опита да прикрие случилото се, но добре, че имаше съдебно дело", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него парламентът се използва за прикриване на престъпления, извършени от властите и случаят с Куйович бил аналогичен. „Когато се произнесе тази комисия, тя трябва да прикрие пред обществото това, че МВР има контакти с организираната престъпност", подчерта Костов. Той посочи, че управляващите вече не са в първата година на мандата си и ако не искат да загубят доверието на гражданите, то трябва да се разграничат от това да опъват чадър на връзките на МВР с организираната престъпност. „Има държавна контрабанда на наркотици и цялото българско общество го знае, време е да прекратите това. Трябва да изкореним едно зло, което преследва България от десетилетия насам. Това е нещо, създадено още от Държавна сигурност и трябва да бъде премахнато", категоричен бе лидерът на ДСБ. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4919 |26.01.2008 Еврокомисията ни спря парите за пътища заради корупционния скандал . 0| 5021 |23.01.2008 Социалистите шикалкавят за анкетната комисия по случая „Куйович” . 1| 5401 |14.01.2008 Валентин Петров невинен по случая „Куйович” . 3| 6034 |11.01.2008 Три часа разпитваха Тодор Димов за скандала „Куйович”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads