Реклама / Ads
0| 5071 |10.02.2008 НОВИНИ

Управляващите ще окрупняват енергийния сектор по европейски

.
Създаването на Български енергиен холдинг, който да обедини енергийния сектор, е едно от конкретните решения на тройната коалиция, взети в Хисаря. Това обяви лично премиерът Сергей Станишев.
 

Лидерите на БСП, НДСВ и ДПС дадоха специална пресконференция след заседанието на тройната коалиция през втория ден. Станишев съобщи, че в холдинга ще влизат 5 дружества - „Булгаргаз", Националната електрическа компания, АЕЦ „Козлодуй", ТЕЦ „Марица - Изток II" и „Мини Марица". Активите на холдинга ще възлизат на 4 млрд. евро, а очакваните годишни приходи в размер на 1 млрд. и 800 млн. евро. "В ЕС върви процес на окрупняване на сектора и за да бъде България конкурентоспособна, е необходима такава консолидация, след като дълги години България изоставаше в енергийния сектор", обясни премиерът. Той допълни, че управляващата коалиция подкрепя продажбата на „Топлофикация" - София до края на 2008 г. Това било важно от гледна точка на интересите на софиянци, както и за повишаване на конкурентоспособността му. Правителството е и за бърза приватизация на "Булгартабак".

Станишев съобщи още, че ще отпаднат 26 лицензионни режима. "Ясна е политическата воля на управляваща коалиция за бъдещи мерки за лицензионните разрешителни режими", подчерта той и даде за пример отпадането на лиценза за внос на лекарства, ще отпадне режимът за лиценз на търговски обект. "Масово е явлението в местното самоуправление да се въвеждат паралелни режими на общините. Това създава пречки за хората", каза още премиерът и призна, че наскоро е разбрал, че например общината в София взема по 3000 лв. за разрешение за търговия със спиртни напитки. "Това не е коректно", отбеляза Станишев.
Другите приоритети в работата на правителство ще бъдат социални промени, които да доведат до увеличаване доходите на хората, като се отчита запазването на финансова и макроикономическа стабилност. Премиерът специално посочи, че доходите на българските пенсионери остават приоритетни за управляващите и през 2008 г.

В актуализираната управленска програма е залегнало още повишаването на квалификацията на работната сила. Ще се толерира професионалната квалификация. Подготвя се нов Закон за научните степени и звания, за да има ясна кариерна перспектива пред младите хора, занимаващи се с наука. Ще се наблегне и на политиката за издаване на зелени карти за хора с потенциал, особено на представители на българската диаспора в чужбина. Станишев допълни, че правителството ще отдели специално внимание на грижите за децата, особено на тези без родители.

„В образованието има много и конкретни реформи, които сме постигнали и това ни амбицира да продължим по този път", оповести още премиерът. Записани са конкретни ангажименти и за Стратегия за научната дейност, нов закон за висшето образование. Специално внимание е отделено и на професионалното образование. Според Станишев е нужна е модернизация на техническата база на професионалните училища, което означава, че ще трябва да се увеличи финансирането им.
Министър-председателят съобщи още, че представителите на тройната коалиция са провели сериозна дискусия за здравеопазването. „Ако проблемите бяха леки, през последните 10 години реформата щеше да бъде направена. Но това, което се случи по време на управлението на ОДС засегна само доболничната помощ и превръщането на болниците в търговски дружества. А това не може да се нарече реформа", обясни премиерът. Сред мерките, които предвижда коалицията, са преструктуриране на болничната помощ, приватизация, концесиониране и публично-частно партньорство, въвеждане на мениджърски договори, увеличаване на финансовите ресурси в здравеопазването чрез демонополизация, създаване на гаранционен и солидарен фонд, етичен кодекс на здравноосигурителните фондове, въвеждане на електронни здравни карти и др. „Всички тези предложения ще бъдат широко дискутирани с медиците, с неправителствените организации и най-вече с пациентите", обеща Станешев.
Той се спря и на темата за безмитните магазини по сухопътните граници. "След като има някакво съмнение към България за контрабанда на безмитните зони, решихме ясно и категорично да прекратим тази практика, за да се премахнат предпоставките и основите за корупцията", категоричен бе премиерът.
3-zasedanie.jpg "Нашата цел не е само да приключим с хепиенд мандата на коалицията, както каза г-н Доган, но и да свършим работата по всички съществени въпроси", заяви министър-председателят. Програмата, която е била обсъдена, той определи като модерна, защото в нея трябвало да се формулират основни и ясни цели за повишаване качеството на живот на българските граждани, а не да се посочва какво точно трябва да направи всяко министерство. Освен това в нея са заложени и ясни мерки за подобряването на бизнесклимата и повишаване на качеството на здравните услуги и на образованието. „На основата на тази управленска програма имаме амбицията да разработим конкретни планове за работа във всеки един сектор", поясни Станишев.

„Смисълът на политиката, която правим, е да имаме ясна визия и друго темпо на работа за ускоряване на това, което сме започнали и нашата самооценка да съвпада с оценката на обществото", заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган. От нивото на 18-годишния си опит на българската политическа той констатира, че тристранният формат показва най-високо ниво на поставяне и решаване на проблемите. Според него тройната коалиция има сили не само за успешно довършване на мандата, но и да остане в политическия ландшафт на страната след изборите. „Ако така бяхме започнали, може би щяхме да се отчетем пред обществото с по-висок резултат", отбеляза Доган.
"Целите на правителството са реализируеми и практични в обозримо близко бъдеще и ще бъдат от полза за цялото общество", каза и лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

На журналистически въпрос за евентуални рокади в правителството, Сергей Станишев отговори така: „Много се забавлявах последните дни и седмици, следейки интригите в медиите, които се използваха за пощенска кутия. От всеки министър може да се изисква повече. И всеки един министър трябва да носи оставката си в джоба, това важи и за министър-председателя". И допълни: "Въз основа на тази програма имаме амбицията да свършим много. Важното е да знаем какво да направим, да имаме ясна политическа воля за това всеки да си върши работата". Според него промени винаги могат да се правят, но не и „въз основа на
нечий натиск от една или друга медиа, която създава "новини", за да бъде по-гледана или по-четена". "Кабинетът върши работа достатъчно активно, но никой не е застрахован", все пак заключи Станишев.
„Аз не съм човек, който вярва в някакви конспиративни неща или подозира хората, но напоследък, като че ли наистина има не точно конспиративна теория, но мащабна кампания срещу НДСВ и срещу мое смирение", каза пък лидерът на жълтата партия Симеон Сакскобургготски. Така например той едва в последния момент преди срещата разбрал, че щял да дава тайна вечеря в Баня, но такова нещо не е имало. "За това дали съм се разколебал за промените сред министрите на НДСВ? За да съм се разколеба, трябва да се водим от нещо реално, а не от виртуалното. Трябва да се придържаме към реалността. Не трябва да се водим, от спекулации, но това са неща, които са нормални в политиката и трябва да ги приемем", коментира царят по повод „информациите", че искал да сменя трима от министрите си.

По повод журналистически укор, че в твърде голяма тайнственост се провеждат срещуте между тримата лидери, премиерът Станишев каза: "Когато се видим на частен разговор с г-н Доган или г-н Сакскобургготски със сигурност няма да уведоми медиите за това". А после се пошегува, че лидерите на тройната коалиция ще обсъдят възможността да се направи ВИП Брадър за Съвета на коалицията, за да бъдат по-достъпни техните заседания за медиите и обществото.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4935 |10.02.2008 Столична община дава 35 млн. лв. на Суходол, чака протестите да спрат . 0| 4893 |10.02.2008 Нощта на киселината в София . 4| 5452 |10.02.2008 Бургазлии пак скачат срещу петролопровода . 9| 4955 |09.02.2008 Тройната коалиция е решена да изкара мандата, мисли и за втори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads