Реклама / Ads
11| 5529 |10.10.2011 НОВИНИ

Условни присъди за лекарите, причинили смъртта на Дани

.
Двама лекари получиха условни присъди, а трети беше глобен заради смъртта на 2-годишния Данаил Донев от Варна.
 

  

Варненският окръжен съд призна за виновни д-р Николай Неделчев от болница "Св. Анна" и д-р Петър Костадинов, лекар от "Св. Марина", за допуснатите от тях серия нарушения, довели до смъртта на малкия Дани.

 

Всеки един от двамата лекари ще изтърпи наказание от 8 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. С глоба от 1000 лева бе санкционирана д-р Анна Гочева, лекар ординатор в детското отделение в "Св. Марина". Тя бе наказана за това, че е вписала в медицинската документация отказ на майката на Дани за извършване на специализирано изследване, без то да й е предлагано.


Осъдените лекари и болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" ще трябва да платят обезщетение на родителите от общо 200 000 лева, заедно с лихвата от датата на смъртта на детето.

 

Припомняме, че до фаталния изход се стигна заради серия от действия на лекарите от двете най-големи варненски болници. На 19 април миналата година Дани постъпил в спешното отделение на "Св. Марина" с неуточнена диагноза. За 2-годишното момченце обаче не се намерило място и родителите му го откарали в "Св. Анна". Там ги приела д-р Гочева и заради влошаващото се състояние на детето бил потърсен хирургът д-р Николай Неделчев. Въпреки че бил дежурен и на разположение, д-р Неделчев не предприел ефективни действия за диагностициране и лечение, а дал указания по телефона.

Малко след полунощ на 20 април детето било върнато в "Св. Марина" и прието по спешност от д-р Петър Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснената диагноза на детето. Едва 7 часа по-късно докторът назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си повикал за консултация и друг специалист. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно и невъзвратимо се влошавало и на 22 април той починал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5719 |15.09.2011 Б. Велчев: Има присъди за купуване на гласове, но те не задоволяват . 21| 12886 |22.08.2011 Заради любовна свада бивши авери се гърмят на "кръстовището на смъртта" в София . 2| 5435 |20.07.2011 2 присъди доживот за убийството на Бай Миле . 1| 6042 |05.07.2011 Минимални присъди за виновните по делото "Илинден"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads