Реклама / Ads
28| 5930 |10.02.2013 НОВИНИ

Утеха за високите сметки на ток - разсрочват ги

.
Министър Делян Добрев
Енергоразпределителните дружества ЧЕЗ, EVN и „Енерго про” ще осигурят възможност за разсрочено плащане на високите сметки за електричество.
 

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който заедно с министъра на финансите Симеон Дянков, проведе среща с представители на монополистите, предаде „Фокус”.

Хиляди граждани излязоха на безпрецедентни протести срещу монополите и високите сметки за ток и парно в цялата страна в неделя. Недоволни от непосилните суми, начислени за енергия, те настояха за национализиране на ЕРП-тата и търсене на отговорност на подписалите сделките в енергийния сектор в България през годините.

След направени проверки на сметките от страна на министерството Делян Добрев посочи три причини за нереално високите сметки.

„Отчетният период през декември 2012 г. е бил с продължителност 34-40 дни, като средният отчетен период по принцип е 28-30 дни. Причина за това забавяне на отчитането са дългите почивни дни около Коледните и Новогодишните празници”, отбеляза енергийният министър.

По думите му, не може да се прави сравнение със сметките за месец ноември, тъй като и декември 2012 г. термометрите са отчитали значително по-ниски температури.

Отражение върху сметките на потребителите оказва и увеличението с 14% на цената на тока от 1 юли 2012 г., като 8% от тях се дължат на ВЕИ-проектите за зелена енергия, а останалите 5% са невъзстановими разходи – тези по дългосрочните договори за „Марица Изток 1” и „ТЕЦ Марица Изток 3”.

Монополистът за Западна България ЧЕЗ обеща след стопяването на снега да инвестира в енергопреносната инфраструктура и така да реши проблема с ниското напрежение в мрежата в по-малките населени места.

От ръководството на „Енерго про” посъветваха гражданите, които имат съмнение за своите сметки, да подадат сигнал в централите във Варна, като поеха ангажимент тези сигнали да бъдат проверени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 7315 |10.02.2013 Клади от сметки за ток пламтят в цялата страна . 2| 5353 |10.02.2013 1660 сигнала и жалби са приети в ЧЕЗ през февруари за високи декемврийски сметки . 10| 5439 |10.02.2013 Масов протест срещу високите сметки за ток и парно . 12| 10602 |09.02.2013 Спасение: Срещу 250 лева хакват електромера, свалят сметките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads