Реклама / Ads
30| 5521 |24.02.2015 НОВИНИ

Утре БСП пак на протест за 16-те милиарда

.
Янаки Стоилов
„Утре преди обяд, около 11:00 ч пред НС ще се проведе протест срещу тегленето на заем от 16 млрд. лв., защото най-вероятно този въпрос ще бъде включен в програмата на НС”. Това заяви на пресконференция на „Позитано” 20 зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Социалистът използва случая да призове останалите парламентарни групи да не подкрепят решението за заема, защото то ще има тежки финансово-икономически последици за страната, особено при липсата на достатъчна обосновка за какво ще се харчат парите.
 

„По информация от финансови специалисти това, което представя правителството като неизбежна необходимост за покриване на падеж по съществуващи вече задължения, не отговаря на действителното положение”, заяви социалистът. Той обяви, че за целия период от 2015 до 2017 г. България трябва да погаси  около 5 млрд. лева външен дълг. „На 1 май 2015 г. е падежът на заем за осигуряване на средства във Фонда за гарантиране на влоговетe в размер на 1.5 млрд. евро. През 2016 не предстоят плащания, а през юли 2017 г. са плащанията по Дянковите облигации, които възлизат на 950 млн. евро”, обясни зам.-председателят на БСП. „ Настояваме за официална позиция и отговор- дали част от средствата, които се предвиждат по този дълг не са за обещания за превъоръжаване, т.е. когато българската икономика се нуждае от средства, тези пари да отидат за нужди, различни от посочените в мотивите”, заяви Янаки Стоилов.

 

 Янаки Стоилов изрази очакванията на БСП за конкретни действия от страна на кабинета- България да се включи в организиране на хуманитарна помощ за най-засегнатите от войната в Източна Украйна райони и особено за българското население там. Стоилов обясни, че до президента, НС,Министерски съвет и до българския народ има изпратено обръщение, от няколко десетки наши сънародници в Украйна, в което те апелират да се борим за мир и тази ужасна война да спре. „Още преди да получим това писмо, лозунгите, които издигнахме срещу войната напълно кореспондират на това очакване да се окаже хуманитарна помощ, която да подпомогне семействата в най-засегнатите райони, включително на ранени българи- войници”, припомни народният представител. Той добави, че освен в подкрепа на мира и срещу войната, по предложение на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в парламента е било прието решението за създаване на Комисия за политиката за българите в  чужбина и партията ще предложи тази комисия през следващата пленарна седмица да бъде формирана, за да започне тя своята работа.  „Ще предложим 43-то НС и изпълнителната власт да се включат в организирането на хуманитарна помощ”, добави Янаки Стоилов. 

 

 „По повод президентската инициатива за увеличаване на правомощията му, изразявам безпокойство дали той успява да се справя със сегашните си правомощия, за да го натоварваме с нови”, коментира Стоилов. По думите му, ако президентът има законодателна инициатива, а той иска да насрочва референдум и българските граждани се произнесат по противоположен начин - пред него не остават много възможности, освен предсрочно да прекрати мандата си, тъй като това би било вот на недоверие. По думите му не случайно президентът е изведен от политическата плоскост, на която са НС и правителството, за да има балансираща, относително неутрална роля. "Ние не сме президентско управление, а в условията на парламентарно - много дозирано трябва да се преценяват тези правомощия, за да може  държавният глава да синхронизира действията на другите органи и да изпълнява стабилизираща роля в обществено-политическия живот", заяви Стоилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5260 |24.02.2015 Убедиха тютюнджиите да не протестират, засега . 7| 4707 |23.02.2015 Безработни протестират, че бачкат по 14 дни за 42 лв. . 22| 5054 |23.02.2015 Варненци на протест заради заема от 16 млн. лв, който „Борисов 2“ взема . 90| 5777 |21.02.2015 Стотици протестират против "кремълската агресия" в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads