Реклама / Ads
45| 5973 |19.03.2014 НОВИНИ

Утре внасят закона на ББЦ "Чисти ръце" в парламента

.
Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков откри кръгла маса, на която бе обсъден прокто-закона "Чисти ръце" наречен Закон за проверка на имуществото и доходите на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, и свързаните с тях лица. Той призна, че не го смята за достатъчно рестриктивен, но вероятно редакцията му ще остане за следващия парламент. Утре депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев го внасят в Народното събрание.
 

Нашите юристи се съобразиха с препоръките на юридическата общност у нас и законът е по-малко крут отколкото ми се иска за да мине в парламента, каза при откриването Николай Бареков. Според него законът е изискан, изтънчен и по-малко суров. Лидерът на ББЦ заяви още, че не е съгласен с коментарите, че падането на банковата тайна нарушава човешки права, защото, когато си решил да ставаш политик, си се съгласил да бъдеш осветлен пред обществото във всякакъв план.

Ако дадем в ръцете на Румен Йончев и Светлин Танчев слабо оръжие, те ще бъдат мишена в парламента.Затова трябва да ги изпратим със силно оръжие и им пожелаем успех в Правната парламентарна комисия, каза лидерът на ББЦ и допълни, че всички препоръки и предложения ще бъдат обсъдени от младия юридически екип, подготвил проекта.

 

По повод претенциите на „Протестна мрежа" за родителството на идеята „Чисти ръце", Бареков коментира, че едно е да говориш само, друго е да напишеш закон.

Лидерът на ББЦ напомни, че първите, написали закон за „чистите ръце", са бившите депутатки Елеонора Николова и Мария Капон, а вторите са „България без цензура".

"Друг закон няма, нито Протестна мрежа, нито Реформаторския блок са писали закон, всичко друго са празни приказки и хвърляне на пясък в очите на българското общество.", отсече новият политик.



Тази дискусия закъсня с 20 години. Законът наистина не е толкова наказателен, колкото искахме да бъде, но е всеобхватен. Обхваща широк кръг от хора и параметри, посочи депутатът Румен Йончев.

Този закон е тест за българския парламент. Според гласуването ще се види дали депутатите гледат на работата в  парламента като служба на обществото или като на временно попаднал келепир, това каза Красимир Каракачанов, цитирайки мисъл на Константин Величков.По думите му дори законът да не бъде приет в този парламент, ще се види кой е против корупцията.Има депутати "които идваха с цървули в НС, а си тръгваха с хотели и "Армани", припомни Каракачанов.

Освен буквата на закона съществува и дух на закона. Него ще оцени обществото. А политиците ще се разделят на такива, които искат да останат в сянка, и такива, които ще излязат на светло, посочи другият заместник-председател на ББЦ Росен Петров.

В парамента доста хора са прекарали много време. Предусещам, че борбата ще е голяма и ще ни затрупат с аргументи, че такъв закон не е нужен, заяви депутатът Светлин Танчев.

В дискусията със свои препоръки и предложения взеха участие депутати, политици, държавни служители, известни журналисти и  представители на гражданското общество.

Ето и някои основни положения на проекто-закона, подготвен от юридическия екип на ББЦ:


Комисията „Чисти ръце" ще проверява имането и банковите сметки не само на политиците, висшите магистрати и първите ни държавници, но и шефовете на НЕК и НЗОК.
Още по темата. Пада банковата тайна за кръга на лицата, попадащи в обсега на закона за „чистите ръце".Те ще са длъжни да декларират още, че не участват в управлението и с дялове в офшорки, а проверката може да се разпростре и 10 години назад във времето. Това е записано в проекта, който ще бъде внесен в парламента в четвъртък.

Декларация, че са съгласни да проверят сметките им, ще трябва да подават при встъпването си в длъжност лицата, заемащи публични длъжности, както и досега, но с много по-разширен списък.

Освен президент, вицепрезидент, депутати, премиер, министри, висшите магистрати, ВСС, областни управители и други, това ще са длъжни да правят и шефовете на Сметната палата, на Комисията за защита на конкуренцията, членовете на СЕМ, генералните директори на БНТ, БНР и БТА, ръководството на НОИ и НЗОК, шефовете на НЕК и БЕХ.На проверка на имущество и сметки подлежат още шефове и ръководства на агенции, сред които на ДАНС, Митниците и НАП.В кръга на проверката влизат още евродепутатите, представителите на страната ни в ЕК и НАТО, както и посланиците ни зад граница,


Освен въпросните политици и длъжностни лица на висши постове, ще бъдат проверявани и техните половинки, както и роднините им по права линия и по съребрена линия до четвърта степен.

Органът, който ще извършва проверките на имането на публичните личности, ще бъде комисия "Чисти ръце", а петимата й членове ще се избират от парламента с петгодишен мандат без право на преизбиране, е записано в законопроекта. В нея нямат право да са партийни членове.  Членовете на комисията "Чисти ръце" ще се ползват и с депутатски имунитет, предвижда първоначалният вариант на закона.Комисията ще може да изисква информация от Сметната палата, НАП, Агенцията по вписванията,както и, ако се наложи, от ДАНС, от Комисията за финансов надзор, МВР, Прокуратурата, НАП и Агенция "Митници".















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5631 |13.03.2014 Промени в Закона за водите . 80| 6513 |13.03.2014 Бареков: ДПС трепери от "Чисти ръце" . 6| 5517 |07.03.2014 Приеха Закона за Сметната палата . 0| 6022 |07.03.2014 НС гласува Закона за потребителския кредит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads