Реклама / Ads
1| 4674 |23.12.2017 НОВИНИ

Уволнени миньори се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Около 40 съкратени от Мини ”Бобов дол” миньори се срещнаха днес в Кюстендил с омбудсмана Мая Манолова. Поводът са приети наскоро промени, които лишават съкратените подземни работници от право на по-ранно излизане в пенсия като работници от първа категория труд.
 

Омбудсманът Мая Манолова, която разговаря с бившите миньори, уточни пред журналисти, че става въпрос за промени, направени с бюджета на държавното обществено осигуряване. Тя посочи, че промените са направени в края на ноември, в преходните и допълнителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

 

Преди промените, наскоро обнародвани в Държавен вестник, е било възможно подземните работници да се пенсионират, след като са набрали необходимия брой точки /90/, били са съкратени и имат навършени 45 години. След промените те ще трябва да навършат 60 години, за да излязат в пенсия, разказаха миньори. Те уточниха, че промяната в законодателството засяга над 500 души само от бобовдолските мини.

 

Участвалите в срещата бивши работници заявиха, че ако не бъде върнато старото положение, готвят протести пред парламента. Според Манолова нито на заседанията на бюджетната и на социалната комисия, нито в залата на първо и второ гласуване някой от депутатите е коментирал предложението. Никой не е предложил то да отпадне или посочил аргументи, с които то да бъде прието. Нито синдикати, нито депутати от всички цветове са обърнали внимание, текстът се е "промушил или просто са го проспали", каза Манолова, цитирана от БНТ.

 

Тя допълни, че не приема подхода, при който без предупреждение се отнемат права на хората, за коледен подарък, без да ги информират, в последния момент, лишавайки ги от това, което до вчера им се е полагало.

 

Омбудсманът каза още, че се е свързала със социалния министър и с управителя на НОИ, с народни представители и с представители на синдикатите. Тя е поискала среща с управителя на НОИ Ивайло Иванов, на 28 декември, в която ще участват и част от засегнатите от бобовдолските мини. Манолова добави, че ще подготви и нови законодателни текстове, с които да убеди депутатите от регионите, където има мини, да ги подкрепят, за да защитят миньорите.

 

"Няма друга причина поради която да работиш под земята за 600 лв., при рискови условия, без да ползваш други привилегии, които да компенсират тежкия физически труд, при лоши условия. Една от компенсациите е именно пенсионирането", каза Манолова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4490 |07.12.2017 Посрещнаха Ахмед Муса като герой в махалата в Пазарджик . 2| 3973 |21.11.2017 84 миньори отиват на съд заради стачка . 1| 4120 |26.09.2017 Уволненият директор на музея ”Иван Вазов” обвини зам.-кмета на Сопот в натиск . 0| 4356 |11.09.2017 Уволненият директор на СМГ: Цяла седмица чакам да видя заповедта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads