Реклама / Ads
4| 6742 |25.08.2014 НОВИНИ

Уволниха висш чиновник, проверяващ ЧСИ

.
Служебният министър на правосъдието Христо Иванов е уволнил късно в петък високопоставен чиновник от Министерството на правосъдието, който отговаря за проверките на частните съдебни изпълнители, съобщи news.bg.
 

Стотици сигнали на граждани срещу дейността на ЧСИ-та били разгледани от уволнения държавен служител. Неговата работа засегнала интереси за милиони левове.

 

За първи път от години, работата на ЧСИ-та била подложена на строг контрол, за нарушения били отнети права на частни съдебни изпълнители, което е прецедент.

 

Действията на Христо Иванов се очаква да срещнат яростна съпротива и да доведат до протести, заради намеренията на Министерството на правосъдието да прекрати и проверките на частните съдебни изпълнители.

 

Иванов имал намерения и да отмени приетата преди месец Наредба, с която се затяга контролът върху дейността на частните съдебни изпълнители.

 

Още при приемането на Наредбата от предишното правителство, от Камарата на частните съдебни изпълнители обявиха, че ще лобират, за нейната отмяна. Наредбата бе приета по настояване на граждански организации, които сигнализираха за стотици злоупотреби от страна на ЧСИ-та.

 

Припомняме, приетата, преди един месец, Наредба премахваше една от най-масовите такси на гилдията на частните съдебни изпълнители - процентът от сумата, която длъжникът плаща на съдебния изпълнител дори и при доброволно погасяване на дълга.

 

До приемането на новата Наредба частните съдебни изпълнители бяха задължени да изпращат покана за доброволно плащане на длъжника в 14-дневен срок той да се разплати. Преди това обаче частните съдебни изпълнители правят проучване на неговото имущество, доходи и спестявания. Още преди да изпратят поканата за доброволно изпълнение, те блокираха сметки на длъжниците, за да се гарантира плащането по дълга заедно с дължимите им такси.

 

Коментира се, че се затвърждава впечатлението, че Христо Иванов е бил назначен на поста служебен министър и вицепремиер, за да изпълни поръчки на кръгове, свързани с интереси в правосъдната система, финансовите среди и политически лобита, което е в пълен резонанс с посланията, които протестиращите отправяха последната година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4952 |22.08.2014 Пиян спасител опипва момиченца, уволниха го . 5| 4942 |20.08.2014 Уволниха шефа на агенцията по рибарството . 6| 5634 |20.05.2014 След 2 месеца закани уволниха полицаите, снимали в Лясковец . 5| 5858 |05.02.2014 Скоростно уволниха зам.-шефа на митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads