Реклама / Ads
89| 6635 |13.06.2013 НОВИНИ

Узаконяваме ромските гета?

.
Категорично трябва да се узаконят незаконните ромски постройки, за да може и те да си плащат данък смет, данък сгради и т.н.
 

Това заяви зам.-кметът на Раднево от „Евророма“ Димитър Топалов пред Нова телевизия.

„Това е неприемливо, незаконно, неморално и дискриминационно спрямо останалите български граждани”, беше на противоположното мнение Ангел Джамбазки от ВМРО. „За мен решението за незаконните постройки, гета, махали, е премахването им. Защото те са издигнати в нарушение на строителната нормативна уредба. Тези хора като български граждани имат освен права, и задължения. Те претендират за привилегии само на основа на произхода си“, бе категоричен Ангел Джамбазки.

Законът е ясен, но трябва да се даде шанс на всички. Ромите са необразовани, не знаят как да общуват с институциите, затова постройките им трябва да бъдат узаконени“, настоя Димитър Топалов“. Според него сънародниците му били най-дискриминирани в България, защото били търсени само по избори, а през останалото време били оставени да се оправят, както могат. „В Европа, в Париж не е така“, вметна той.

Никой не спира ромите да събират желязо в Париж. Нека отидат там, да ползват социалните благини на Европа. Но като отидат там, в паспортите им пише „българин“. И идва негативното отношение към страната. Освен това не мога да разбера защо ромите раждат по 11 деца, при положение, че могат да броят до 10. Обяснете ми поне това“, настоя Ангел Джамбазки.

По същата тема дебатираха и депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски и бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в студиото на бТВ.

Покрай ромските махали ще се узакони какво ли още не, изрази притеснението си Лиляна Павлова. Заради 3% от гражданите, ние ще ощетим 97%. Държавата трябва да има уважение към всички хора, които спазват законите. Предпоставките в закона оставят вратички, което пък създава „разграден двор“. „Това създава възможности за анархия и беззаконие“. Посоката трябва да е подобряване на социалната политика, каза Лиляна Павлова. Тя посочи, че в гетата сградите не отговарят на никакви изисквания за безопасност. „Това ли ще узаконяваме?”

Когато има незаконно строителство, единствената мярка, която може да се предприеме в момента, е да се събаря. Затова е внесен мораториумът върху премахването на незаконни сгради, коментира Михалевски. Той посочи, че основанието за предлагане на узаконяването на незаконните жилища е решение на Европейския съд по правата на човека.

„Смисълът на този мораториум е да спрем временно разрушаване на жилищни сгради докато се приеме нов закон“, обясни Михалевски. „Не е възможно и няма да бъдат узаконени всички сгради и всички ромски махали“, каза той и добави, че узаконяването ще бъде правено, когато има обществен интерес. Желаещите да им бъдат узаконени сградите трябва да си подадат документите в общината. На въпрос какво ще правят, ако са неграмотни, Михалевски отговори: „Общината ще помага“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6855 |12.01.2013 Наши инспектори проверяват ромските гета във Франция . 6| 4641 |12.01.2012 Ромските барони с глух и сляп килър . 39| 6235 |06.01.2012 С махленски скандал тръгна делото срещу ромските барони . 16| 5269 |28.09.2011 К. Пенчев: Мястото на ромските барони е в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads