Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
1| 4926 |20.02.2008

Важно: акредитираме лабораториите у нас по международните стандарти!

.
Предстои стартирането на процедура за акредитация на някои от български медицински лаборатории. Това се налага, тъй като те нямат такава, която да удостовери, че работят в съответствие с международните стандарти.

В тази връзка по покана на Иван Савов, управляващ партньор на Муди Интернешънъл и член на Техническия комитет на Международния акредитационен съвет у нас пристигна със свой екип  проф. д-р Курт Зиглер*, директор на DAP – Служба по акредитация на Германия, специализирана в акредитацията на лаборатории, на органи за сертификация на продукти и на органи за инспекция и тест. Те ще обучават българските си колеги как да извършат процеса по акредитация.

"Това е една неизвестна тема за повечето хора. Работя и в други страни, за да помогнем този процес да се развие в индустрията и бизнеса. Медицинските лаборатории са един много важен пазар и се изисква време за тези нови неща", коментира пред Frognews.bg проф. д-р Курт Зиглер.

Според него доскоро всички вярваха на докторите и не искаха сертификат на лабораториите, които стоят зад тях. Сега малко по малко нещата в Европа се променят, хората не просто вярват, а искат сертификати и това е едно добро развитие. Акредитацията е един добър начин да се създаде доверие между пациента и доктора.

Във връзка с тези промени днес се проведе дискусия, в която участие от българска страна взеха и ръководители на най-големите медицински лаборатории у нас, които кандидатстват за международна акредитация по ISO 15198 – Международен стандарт за управление на медицински лаборатории.

Иван Савов очерта условията, при които в момента функционират медицинските лаборатории в България, както и необходимостта от привеждане на тяхното управление и дейност в съответствие с международните стандарти.

Към настоящия момент медицинските лаборатории в България се акредитират съгласно Наредба № 18 от 20.06.2005 г. на Министерство на здравеопазването. Тя съдържа критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения в България, в това число и медико-диагностичните и медико-техническите лаборатории. Акредитацията на лечебните заведения се осъществява от акредитационен съвет, който е специализиран орган към Министерството на здравеопазването. В същото време обаче, за да бъдат резултатите от изследванията на медицинските лаборатории валидни и признати на територията на Европейския съюз, европейското законодателство изисква те да са акредитирани от независим от държавата национален орган по акредитация. Той трябва да ги оцени и потвърди, че медицинските лаборатории извършват дейността си в съответствие с изискванията на ISO 15198 - Международен стандарт за управление на медицински лаборатории. Такъв независим орган е DAP - Служба по акредитация на Германия, която е подписала Споразумението за взаимно признаване на сертификатите на Международната организация за акредитация на лаборатории (Mutual Recognition Arrangement of International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC).

Това прави издаваните от DAP сертификати за акредитация международно валидни и признати.

akreditacia.jpg
 Проф. д-р Курт Зиглер, Иван Савов (от ляво на дясно)

Българската служба по акредитация все още не е страна по това Споразумение, поради което български медицински лаборатории са се обърнали към Службата по акредитация на Германия. "Заедно с тях ние ще помагаме и на българската служба за развитие на техния капацитет", това каза пред Frognews.bg Иван Савов.

Първите пет или шест български медицински лаборатории скоро ще бъдат акредитирани в съответствие с изискванията на международния стандарт от германската служба.

До две години се очаква да приключи процесът на признаване на правото на българската служба по акредитация да извършва подобна дейност. Процесът на акредитация обикновено трае шест месеца. В момента в страната има 650 лаборатории.

Даниела Георгиева 

zigler.jpg  снимки Вяра Йовева

* Проф. д-р Курт Зиглер от 20 години работи в областта на акредитацията и стандартизацията. Има богат опит в извършване на експертизи в световноизвестни организации и проекти. Проф. Зиглер е водещ оценител на лаборатории и има голям опит в областта на акредитация и сертификация на лаборатории. Поради това е избиран за член на борда на директорите на EUROLAB. Проф. Зиглер е директор на DAP – Служба по акредитация на Германия; Председател е на технически комитет 121 на CEN на Европейската комисия по стандартизация, както и Председател на технически комитет 44 към ISO – Международна организация по стандартизация. Проф. д-р Курт Зиглер е утвърден лектор в Техническия университет в Берлин, Германия, както и гост-лектор в редица чуждестранни университета в Европа и в страни от Африканския континент.

 

 

 


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 400 от общо 1600 жени в армията ни бременни 12| 7067 |20.02.2008 . Осъдиха Митал да плати над 239 млн. лв. на държавата 0| 3971 |20.02.2008 . Променят движението в София заради митинга на опозицията 0| 4151 |20.02.2008 . Минчо Спасов оглави вътрешната комисия в НС, Лучано - спортната 1| 4116 |20.02.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ