Реклама / Ads
1| 4521 |05.06.2008 НОВИНИ

Д. Вълчев: Матурите не бяха "фасулщина"

.
Приказки влак не карат, той върви с кюмюр и машинист, заяви министърът на просветата Д. Вълчев, според който частни уроци не са били необходими за матурите. Достатъчно било да се учи в училище, но засега резултатите не радвали.
 

 

Организационно матурите са преминали при нормален ред и дисциплина, без хаос и при пълно съдействие от страна на органите на МВР, оповести по НТВ министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, който квалифицира това като добрата новина. Лошата обаче била свързана с резултатите, които са регистрирани след проверката на работите до този момент. Радостта на абитурентите, че матурата била "фасулска" се оказала прибързана. Изводите засега не предизвиквали особено задоволство от езиковата и литературната подготовка на зрелостниците. Голяма част от тях въобще не били писали върху последната част от теста, изискваща интерпретация по проблема за красотата и любовта в разказа "Шибил" на Йовков, което говорело за невъзможност да се създава текст.

Тепърва ще се анализират резултатите от матурите и в този анализ трябвало да се ангажира по-широк кръг от експерти, за да се намери оптималният вариант на тестовете през следващите години. Най-лесни засега се оказвали въпросите със затворен отговор. На този етап общите резултати показвали успех малко над добър 4, но не било невъзможно те да се променят. Вълчев опроверга информациите в някои вестници, че изпитните работи се проверяват "през пръсти" заради гонене на количество и по-голямата "заработка".

Матурите не служат на МОН, а на цялото общество, защото, завършвайки училище с определени знания, младежите навлизат с тях в живота, обясни министърът и апелира малките борби срещу матурите да спрат. Ходенето на частни уроци не е било необходимо, материалът за зрелостния изпит показал, че е достатъчно да се внимава в училище, за да се изкара матурата. Към опонентите на зрелостния изпит министър Вълчев се обърна иносказателно, напомняйки, че "Приказки влак не кара, той върви с кюмюр и машинист!"

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4669 |20.05.2008 Д. Вълчев: Проявихме кураж за матурите . 5| 4566 |12.05.2008 Д. Вълчев: Учителят е господар на класната стая . 1| 10328 |13.02.2008 Матурите като вход за ВУЗ – в 39 от тях . 0| 5924 |29.01.2008 Фалстарт на сайта за матурите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads