Реклама / Ads
9| 4368 |16.03.2016 НОВИНИ

Вълчев: Създава се бг ФБР; по-радикален ще е антикорупционният закон

.
Даниел Вълчев
Нямам никакво съмнение, че Законът за противодействие на корупцията ще бъде приет, има нагласа и воля за такова нещо, заяви по БТВ бившият образователен министър Даниел Вълчев от ДБГ по повод антикорупционния закон.
 
Няма как да се внесе по-мек вариант на Закона и смятам, че вторият вариант е по-радикален. Трябваше повече обяснения за смисъла на това, което се предлага. Мнозина се разколебаха от т.нар. анонимни сигнали. Сега различното е, че ще има Национално бюро за предотвратяване на корупцията, нещо като българско ФРБ, и в него ще влизат БОРКОР,  Комисията за конфликт на интереси, част от Сметната палата и др. настоящи органи.

Второто, което би се променило, е, че категориите лица, подлежащи на контрол, ще се увеличат - депутати, лица, разходващи публични средства (като, напр., директори на болници), лица, чиито правомощия са такива, че създават голям корупционен риск.

Освен това ще се подава една обща декларация, а не две. Лицата ще декларират и имуществото на онези, с които са в трайна връзка.

Въпросът със сигналите може да предизвика известни проблеми, но хората трябва да могат да реагират, виждайки прекомерно, необяснимо богатство, каза той. Когато има сигнал, големият въпрос е какво се случва с него. Няма да започва веднага процедура, а предварителна проверка. Бюрото ще установява верен ли е сигналът или не и чак тогава същинска процедура за установяване на имуществото, уточни Вълчев.

Служителите в Бюрото ще минават на първоначален, периодични и изненадващи тестове, вкл. и с полиграф. В напредналите държави има постоянни тестове за лоялност, защо да няма и у нас, попита той. Оглавяващият бюрото ще се избира от НС.

Не мисля, че г-жа Кунева има много възможности, ако този закон бъде бламиран за втори път от парламента, заключи Вълчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4272 |14.03.2016 Д. Вълчев: Задължителният вот отпада на второ четене . 7| 5951 |01.03.2016 Д. Вълчев: ДСБ да реши дали остава в коалицията . 64| 15546 |19.02.2016 Тома Томов: Кюрдите създават държава, Турция загива . 16| 5463 |04.02.2016 Д. Вълчев: Реформаторският блок отдавна няма Граждански съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads