Реклама / Ads
4| 6430 |05.01.2008 НОВИНИ

Вълчи студ последва сибирския сняг, минус 31,6 градуса в Севлиево, в Кнежа "само" - 27

.
Зверски студ скова страната. В бедствено положение продължават да са осем области. Само във Варненската община Суворово то е отменено, но жителите на града не усещат някакво подобрение.
 
Трети ден над 50 селища в България са без ток, над 40 са и без вода. Все още близо 80 човека са в капан в планиски хижи в Еленския и Сливенския балкан.

Минус 31,6 градуса измериха в Севлиево, което май е рекорд. В кнежа е направо "жега" при - 27 градуса. В Плевен е „по-топло" с 3 градуса. Минус 24 е в Чирпан, а във Видин и Кула - минус 22. Минус 20 градуса са измерени във Велико Търново, Свищов, Белене, Луковит, Никопол, Ловеч, Троян и др. Селища. В Тези температури са близко до рекордните стойности от зимата преди 60 години.

Пътят Варна - Русе продължава да е забранен за движение. Цяла Русенска област е под възбрана за пътуване. Наветите преспи още не са почистени, а пътищата са непроходими. Техника и хора продължават да се борят с прорадната стихия, но засега неуспешно.

Същото е положението с пътя Варна - Добрич, който е затворен трети ден. Там температурите паднаха до - 18 градуса. Цяло Добричко е под снежна обсада. В града все още има райони без вода. На това дередже са и няколко села в района. ВЗа понеделник областната управа е обявила „дървена ваканция" за учениците.

В Сливенско пътищата също са трудно проходими. Бронетранспортьори от военните поделения помагат на закъсали коли. „Петолъчката" вече е проходима. В местността „Карандила" преспите са със сибирски размери - до 3 м. Кметът Йордан Лечков е издал заповед до утре вечер всички пътища да са тип-топ, да няма затворени улици и села без ток и вода.

В същото време от Министерството на държавната политика за бедствия и аварии продължават да апелират българите да пътуват само в краен случай.

600 планински спасители в 30 екипа са в пълна бойна готовност. По планините времето е слънчево и значително по-топло. На Черни връх е минус 10 градуса.

Край Белене бе спасено издирването на семейство, за което нямаше вест трети ден. Семейството, заедно със 7-годишната им дъщеря отишли да дежурят, но през нощта паднал еднометров сняг и останали в капана. Оцелели, благодарение на малкото запаси храна и вода, като поддържали печката със събрани строителни материали.

Силно обезпокоени от студовете са и много собственици на хотели и ресторанти по морето. Много водопроводи са замръзнали, което довело до спуквани на тръбопроводи. При затопляне това ще доведе до наводнения и спешни ремонти посред зима.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5812 |04.01.2008 НАСА скри списък с авиоинциденти, там са и аварии с наши самолети . 3| 5655 |04.01.2008 4-те тона хероин са минали през България, шумът около Куйович бил за заблуда . 4| 5904 |04.01.2008 България - зимна приказка на ужасите . 1| 5216 |04.01.2008 Загинал моряк е разпознат; ад в Азовско море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads