Реклама / Ads
8| 4944 |11.12.2009 НОВИНИ

Валентин Димитров ползвал шах за 115 лева

.
Рекламни коледни материали на нереални цени и раздавала столичната "Топлофикация" по времето на Валентин Димитров, стана ясно на днешното заседание по делото.
 

Това сочи експертиза по делото срещу бившия началник на дружеството и борда на директорите, представена днес в съдебната зала.

Вещите лица са записали в заключението си, че реалната стойност на парти комплект шах е 15 лева, а от документите на "Топлофикация" става ясно, че са плащани 115 лева. Същата схема е била приложена и при сет за вино, чиято цена е завишена от 9 на 49 лева, настолен органайзер - от 7 на 71 лева и шах от 8 на 98 лева.
В тези цени не влиза отпечатването на рекламното лого върху продукта, твърдят експертите.

С годините разходите за рекламни материали драстично са се завишили, установила проверка на вещите лица. Прокуратурата твърди, че за доставката на тези рекламни материали дори е заобиколен Законът за обществените поръчки.

Друга експертиза е установила изхарчени пари за представителни разходи, които не са свързани с дейността на дружеството. Част от тях например са били за доставка на скъпи сирена.

Бившият енергиен министър Милко Ковачев заяви пред съда, че "Топлофикация" е имала огромни задължения към "Булгаргаз" и се е наложило държавата да влезе в дружеството с 40 на сто участие. Работело се над идеята за въвеждане на частен оператор за "Топлофикация", но това така и не станало, посочи Ковачев.

Той уточни обаче, че за смяна на Валентин Димитров не е мислено. Според ексминистъра сигнали за злоупотреби не е имало. След известен период от време дружеството вече работело на печалба и изпълнявало инвестиционната си политика.

Frognews.bg припомня, че Валентин Димитров и бившите шефове на "Топлофикация" Георги Рогачев, Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Ненков и Пламен Василев са подсъдими за безстопанственост и разхищения в особено големи размери. Според прокуратурата те са ощетили дружеството с над 2 млн. лв. от 2003 г. до 2006 г., като са изхарчили огромни суми за представителни разходи и са сключвали излишни договори за горива и рекламни материали. В обвинителния акт са описани покупки за сметка на дружеството на джет, лодка, джакузи, скъпо шампанско и храни и други луксозни стоки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5366 |11.12.2009 Сивата икономика се ползвала от гражданските трезори . 11| 6323 |07.12.2009 Кръгът "Димитров" изчисти конкурентите в СДС . 12| 5115 |04.12.2009 Валентин Димитров: Безчовечно е да съдят майка ми . 40| 4876 |01.12.2009 СДС се разцепи след избора на Мартин Димитров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads