Реклама / Ads
13| 5384 |14.10.2020 НОВИНИ

Валентин Николов: Известили сме ЕК през 2011 г., че има вариант за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

.
Валентин Николов
Известили сме и ЕК, че има вариант за започване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана още през 2011 г., когато идеята да се реализира такъв проект бе приета.
 

Това заяви председателя на енергийната комисия и бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в предаването "Лице в лице" по бТВ.  Той коментира мотивите да се започне проучване за изграждане на 7-ми блок на атомната централа.

 

"30 години в енергетиката почти нищо не се е направило, това е много. Ако сега не направим нищо, няма да имаме нищо, а стари мощности ще бъдат изведени. Сега е наистина важно да започнем проектите.", каза Николов.

 

"През 2011 г. се роди идеята за седми реактор, защото тогава се разклати възможността да се продължи АЕЦ „Белене“ поради избора на стратегически инвеститор – търсехме начин как да се случи проектът и евентуално готовото оборудване да бъде заложено като продължаването му. През 2012 г., когато се реши да бъде прекратен проекта „Белене“, НС реши да се започне работа по тази идея. Създаде се ново дружество „АЕЦ „Козлодуй“- нови мощности“.

 

По думите му това се е случило още при правителството Борисов 1.

 

"Роди се идеята АЕЦ „Козлодуй“ да финансира такъв проект – със седми блок с готовото оборудване, посочи той и припомни, че дъщерната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ избира „Уестинг хаус“ за предпроектно проучване, което трябва да включва дали е възможно оборудването от АЕЦ „Белене“ да бъде сложено в АЕЦ „Козлодуй“ като седми блок. По думите му е направено е геодезическото проучване, ОВОС също е факт. 

 

Принципно по времето на г-н Стойнев и Орешарски бе подписан договор с конкретния производител на оборудване. Когато дойде правителството Борисов 2 ние не подписахме решението защото решихме, че с това акционерно дружество нещата се оскъпяват а и защото все още не беше окончателно излязъл ОВОС. Тази сага завърши през 2018 г.

 

„Всички документи до заповед за избор на площадка вече са ок, известили сме всички страни в 100 километровата зона, всички са дали съгласие“, посочи още председателят на парламентарната комисия по енергетика.", обяви Николов.

 

„Известили сме и Европейската комисия, че има вариант за започване на АЕЦ „Козлодуй“ – минали сме всичко, което трябва и то мога да кажа, за много малко пари – около 2 млн. евро“, съобщи Николов и допълни, че сегашната фаза реално погледнато е стартирана днес.

На въпрос кога е уведомена ЕК, Николов отговори, че още през 2011 година.

 

Относно дали не обслужваме интереси на САЩ Николов коментира, че администрацията на САЩ няма толкова общо с интересите на конкретна компания. По думите му „Дженерал електрикт“ е в евентуален консорциум с „Росатом“ и с това няма проблем с това.

 

 

По думите му след 30 години 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ излизат от експлоатация, до 2025 г. можем да си позволим държавна помощ на всичките 4000 мегавата капацитет на въглищните централи, но в един момент ще имаме 6000 мегавата липсващи мощности и трябва да започнем да мислим от сега с какво ще ги заместим. 

 

7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде реализиран с наши средства. Проекта за АЕЦ „Белене“ е скъп и за съжаление по-трудно ще можем да го реализираме, въпреки, че енергията от него ще бъде по-евтина.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6398 |02.10.2020 Пребиха Валентин Михов, приеха го във ВМА . 21| 6587 |08.09.2020 Валентин Златев вече няма общо с „Лукойл-България“ . 19| 7989 |03.09.2020 Валентина Ташкова: Провокаторите са от службите, жените пазехме мъже с щитове . 16| 5671 |25.08.2020 Владимир Николов: Не виждам нищо лошо прокуратурата да има законодателна инициатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads