Реклама / Ads
1| 4080 |28.06.2019 НОВИНИ

Валентин Николов: Шефът на НЕК трябва да е по-диалогичен с бизнеса

.
Валентин Николов
„Голяма част от енергията се изнася, а ние субсидираме част от електроенергията, защото въглеродните емисии от ТЕЦ Марица-Изток 2 носят загуби. Във връзка с г-н Петър Илиев проблемът идва от това, че той търгува тока през посредник и това го оскъпява. Той трябва да е по-диалогичен с бизнеса“. Това каза Това каза председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов пред bTV.
 

Той коментира и темата за съхранението на ядреното гориво: Отработеното ядрено гориво не е боклук, а суровина. Рано или късно тя ще бъде използвана. В България има неизнесено отработено ядрено гориво от 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй. По евродиректива можехме да изнасяме горивото до 2007 г., след това няма как. Затова го трупаме в хранилища.

 

Във водна среда то може да стои до 100 г., така че няма проблем. Това каза председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

По думите му няма опасност за обществото. Освен това вече е получено разрешение за износ на отработеното ядрено гориво и има осигурен ресурс за това. „Започваме да го извозваме на части към Русия. Повече не мога да кажа, защото е държавна тайна, свързана с националната сигурност“, подчерта Николов.

 

Той коментира и сделката за закупуването на ЧЕЗ. „Когато имаше възможност за подписване на договора на „Инерком“ за сделката за ЧЕЗ, предупредих, че не е ясно дали тя е финансово обезпечена. Сега КФН е направила съответните проверки, предстоят и от други институции. Важно е да са ясни нещата, да няма неясно финансиране. Евентуални проблеми биха оскъпили сделката“, предупреди председателят на енергийната комисия в НС.

 

„С удоволствие бих поканил на среща ръководството на новата компания, искаща да придобие ЧЕЗ, но към момента няма нужда. Интересно е дали биха запазили ръководството на дружеството“, добави Валентин Николов.

 

По думите му прекалено много преекспонираме сделката. „Пречупваме я твърде често през политическата лупа. „Еврохолд“ е листната на две борси, има голямо портфолио от дейности и финанси. Може да приключи сделката, въпросът е какво ще се случи оттук нататък“. Според Николов до края на годината ще се тръгне към приключване на сделката за ЕРП-то.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6280 |28.06.2019 Васил Василев: Шефът на арестувания полицай не си е мръднал пръста да го проучи . 2| 4216 |27.06.2019 Цацаров и шефът на ОЛАФ обсъждат финансовите интереси на ЕС . 4| 4569 |26.06.2019 Шефът на НЕК Петър Илиев остава на поста си . 1| 3902 |19.06.2019 Шефът на НЕК подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads