Реклама / Ads
1| 10007 |12.01.2018 НОВИНИ

Валентин Попов от СФСМВР за Фрог: Уж се разбрахме с Борисов, ако не – ще има протести

.
Валентин Попов Източник: БГНЕС
Днес взехме решение за временно прекратяване на протестните действия. Оттук нататък нещата ще се определят от това как ще се развият нещата вбъдеще. Това заяви пред Фрог нюз председателят на Синдикална федерация на служителите на МВР Валентин Попов.
 

Повече от половин година протестирахме с 3 основни искания. За тях не бяха проведени официални преговори с ръководството на МВР.

Основното за нас в момента е какво правим с нормативната уредба, която регламентира дейността на служителите на МВР, функциите и социалния им статус. Визирам закона за МВР и някои подзаконови актове. Законът, който влезе в сила през 2014 г., започна да прилича на този през 2006 г.

 

С едно от измененията от миналата есен на закона беше записано, че Главна дирекция „Пожарна безопасност” извършва дейностите си чрез екипи най-малко от трима служители. Това бе компромис, който постигнахме през 2015 г. Към този текст беше добавено допълнение, че в населени места с под 5 000 жители екипите могат да бъдат и от двама души. Това изключение е нелепо, защото независимо от населението нито температурата на пламъка е по-ниска, нито вредните емисии са по-малко отровни.

 

Другото ни искане е по отношение на формиране на заплатите на определени категории служители. От февруари 2017 г. бяха преобразувани служебните правоотношения на служителите, които тогава са работили по закона на МВР. Тези от тях, които бяха на длъжности, изискващи висше образование, правоотношенията им от служебни по закона на МВР, бяха преобразувани от служебни по закона на държавния служител. На друга част от тях, чиято длъжност изискваше средно образование, правоотношенията им бяха променени в трудово правоотношение по Кодекса на труда. От това се получи грешка – при формирането на заплатите на първата категория служители трябваше новата им основна заплата да е приблизително равна на досегашното им нетно възнаграждение, като то преди това включваше основна заплата и някои добавки, които като работещи по Закона за държавния служител нямат право да получават. Този принцип беше пренесен и върху другите колеги, които от държавни служители по закона на МВР станаха лица работещи по трудово правоотношение. Само че те съгласно Кодекса на труда имат право на добавки, на които нямат колегите им по закона за държавния служител. Някои от тези добавки започнаха да ги получават 2 пъти. Веднъж като включени в месечното им нетно възнаграждение и втори път, защото имат право съгласно Кодекса на труда. Ако за тези неща не се разберем, ще подновим протестите.

 

Премиерът Борисов даде вид, че разбира проблемите ни. Не обеща да ги разреши, но каза, че ще подкрепя исканията ни. Не знам за какво ще ни стигнат обещаните 100 млн. лв. Още не сме направили разчетите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4557 |07.01.2018 Ивелин Попов стана за 3-ти път футболист на годината на България . 1| 3853 |15.12.2017 Попове на учение за гасене на пожар . 4| 9032 |14.12.2017 Фрогоко: Близо 360 000 лв. ни струват безчинствата на Роман Василев спрямо Цонев, Попов, Сантиров . 2| 5315 |07.12.2017 Нахлупиха на Валентин Радев каска за председателството на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads