Реклама / Ads
7| 5302 |13.01.2020 НОВИНИ

Валентин Василев: Инспекторите от МОСВ не знаят на кой Господ да слугуват - политици или олигарси

.
Валентин Василев
По веригата ще изскочат и други нередности. По закон министърът на МОСВ дава разрешение за водоползване. Той утвърждава годишният и месечен график на язовира колко да се източва. Задачата е за 8 клас. Това каза бившият министър на околната среда и водите Валентин Василев по БТВ.
 

Има обем на язовира и хидролозите казват колко пода ще постъпи. Язовирите се пълнят май, юни. Той взима най-лошата прогноза и казва, че с това количество трябва да се издържи до следващият май и юни. Дели запаса на 12 и казва колко да се даде вода. Най-напред се задоволява нуждата на хората, а след това за промишлеността.

 

Когато управлявах министерството, Нено Димов бе експерт. Аз съм го назначил. След това той тръгна по стълбицата да се изкачва. За мен министър на околната среда трябва да е по-различно от останалите. Там, където има нарушаване на околната среда, там играят много пари. Този министър трябва да е силна личност, за да може да влезе в конфликт с други министри. Трябва да има силата да защити районните си инспекции. Сега те са се свили в миша дупка. Не знаят на кой Господ да служат-дали на политици, дали на местни олигарси. Това е недостатък на Нено Димов - той не си отваря очите на четири.

 

Във водният сектор цари пълен хаос. България намалява с 40-50 хиляди души. Би трябвало да има вода на населението, а няма. 15 ведомства отговарят за язовирите. ВиК-са смесени дружества между община и държава. МОСВ трябва да си види тези дружества и да ги въведе в ред. Води се спор дали министърът трябва да разбира от язовири. В България гледам нов модел-нито експерт, нито политик. Законът казва-министърът е отговорен за всичко.

 

България има достатъчно собствен боклук. Затова молим за пари от ЕС. Италианският боклук няма място тук. Като станах министър имаше един закон за опазване на околната среда. Още на втората седмица през 1992 г. разбрах, че в Бургас има апетити да се строи завод за горене на италиански отпадъци.  Аз забраних да се внася боклука и изведнъж в медиите имаше цяла седмица срещу мен. Имаше и заплахи по телефона.

 

Явно боклукът се е внасял като суровина. Това е измама. В ЕС действа строго законодателство. Министърът трябва да води регистър на внесените отпадъци. Едните боклуци ги внасят като суровина. Всичко отива към българските сметища. Тази врата трябва да се затвори много бързо.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 87665 |13.01.2020 Илиян Василев: През 2020 г. ще се сгромолясат правителството и Борисов. Диагнозата е медицинска . 11| 9445 |08.01.2020 Илиян Василев: Борисов бе нужен на Ердоган и Путин, за да легитимира ”Турски поток” . 12| 8512 |08.01.2020 Иван Гавалюгов: Структурата на ГЕРБ в Ботевград е отдадена на концесия на Валентин Златев . 0| 5883 |08.01.2020 Ответен удар в ”Честно казано” на Люба Кулезич: Кметът на Ботевград отговаря на атаката на Валентин Златев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads