Реклама / Ads
5| 4669 |14.12.2016 НОВИНИ

Валентин Златев: „Феноменът „Марешки” не е никакъв феномен

.
Валентин Златев
„Феноменът „Марешки” не е никакъв феномен. Това заяви Валентин Златев, ген. директор на „Лукойл България”, по време на изслушването му във временната анкетна комисия за проверка на всички данни, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 г..
 
Ако вие тръгнете днес от Благоевград за Кулата на 18 места ще видите надписи на пътя 20 ст. по-евтино дизелово гориво и т.н. Бензиностанции, които продават на по-ниски цени от пазарните в България е имало и има, като в т. нар. ведомствени бензиностанции, за които имаме основания да считаме, че ощетяват фиска на страната”, каза още Валентин Златев.

Феноменът в случая е, че тези хора, които съзнават, че са на ръба на закона, са си мълчали, един човек си позволи да стане и да каже: „Аз съм Апостолът на свободата и спасявам българската нация, защото продавам на българския народ по-евтини горива”, продължи Златев. Не може да се получи така, че крайната цена да е с 20 ст. по-ниска от пазарната. А дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, държавата си е събрала ДДС и акциза, запита Златев. Няма нито един акт от приключили проверки на този бизнес на г-н Марешки и за мен това е тежък случай на политически чадър, смята той.

Държавата може ли да каже, че тя е защитила своите интереси, защото господин Марешки е проблем на българската държава, той не е проблем на Българската петролна и газова асоциация”, заяви Златев.

По думите му, разпространяваната теза за монопол в пазара на горива е абсолютно несъстоятелна.

„Съгласно информацията, с която разполагаме от Агенция „Митници”, в пазара на горива в България, около 60%, се извършва снабдяване от вътрешен производител и 40% от внос”, коментира Златев и поясни, че регистрираните рафинерии в България са 4.

По време на изказването му стана ясно, че в страната има около 2500 бензиностанции, регистрирани в Националната агенция по приходите и около 7000 ведомствени бензиностанции, върху които липсва достатъчен контрол.

Очевидното увеличение на данъците и относително константното потребление и събираемостта на данъци индикират рязко увеличение на сивия сектор. Според доклада на Министерството на финансите от 2015 година, който беше официално публикуван на сайта, всеки трети литър употребен газьол е без платени данъци. Щетите за фиска възлизат на 1.200 млрд. лева”, заяви още Златев, цитиран от агенция "Фокус".

От изказването на Златев стана ясно, че асоциацията подкрепя приемането на отделен закон за пазара на горивата и участниците в него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4010 |08.07.2016 Валентин Радев: Имаме професионална армия, няма друг вариант . 2| 4598 |17.02.2016 Огнян Златев: За ЕК България и Румъния не са ябълки и круши . 3| 4696 |13.02.2016 В Иран забраниха Свети Валентин . 9| 5779 |22.10.2015 В. Златев: Ще изпълним всяко предписание на експертите за Къщата с ягодите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads