Реклама / Ads
9| 6287 |25.01.2018 НОВИНИ

Валери Симеонов: ГЕРБ назначи 70-годишен ”бодър пенсионер” за шеф в енергетиката

.
Този скандален факт огласи вицепремиерът Валери Симеонов в свое интервю за „Фокус”
 
„В енергетиката продължават да съществуват корупционни схеми, за които лично аз съм подал сигнал за случая за търга с варовика – фалшифицираният търг за купуване на варовик от Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Подал съм в прокуратурата сигнал, но това е само щрих от картината. Там има едни взаимоотношения, които каквото и да приказваме, подлежат на много сериозна проверка. Да не кажа на нещо по-сериозно. Така че например, аз бях много шокиран да науча, че в момента се извършва подмяна на Управителния съвет на най-печелившото предприятие в България. Това е Енергийният системен оператор (ЕСО).

Това е предприятието, което генерира годишни печалби от порядъка на половин милиард.
Сменя се Управителният съвет, без да има каквато и да е консултация с коалиционния партньор. Аз много се извинявам, само че за тази смяна, ето, заявявам го, надявам се да го огласите достатъчно високо, но аз не поемам абсолютно никаква отговорност за това какво ще става оттук нататък за това, което ще става с ЕСО и като цяло с енергетиката.

Сигурен съм, че колегите от Обединени патриоти също няма да поемат. Как може да смениш ти на най-печелившото си предприятие, да смениш не само шефа, а и целият Управителен съвет и да не се консултираш със своя коалиционен партньор?

Вчера съм го казал пред Борисов, предстои да бъде обсъдено на следващия политически съвет, но аз не мога да приема това за нормално, нито ще се примиря. И най-важното. Знаете ли какви хора се слагат там?

За председател на Управителния съвет се слага човек, мога да му кажа името, защото аз винаги съм бил конкретен и не бягам от отговорност за думите си. Казва се Антон Славов, на 71 години – бодър пенсионер, който през целия си живот е обвързан с БСП и е под прякото въздействие, поне така говорят кръговете в енергетиката, под прякото управление на Георги Христозов, който е пък ДПС. Един известен енергиен играч.

Този Антон Славов, който слагат сега за председател на ЕСО – Енергийния системен оператор, 2010 година, направих си труда да проверя, че той е бил уволнен от НЕК за несправяне с работата. 2010 година уволнен. Орешарски го връща на работа като заместник-изпълнителен директор на НЕК. 2016 той е пенсиониран на 68 години. Мен, ако ме питате, пак е заради несправяне с работата. И същият този сега ми го слагат за председател на Съвета на директорите на ЕСО”.
/със съкращение/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4335 |25.01.2018 Елена Йончева: От ГЕРБ ме клеветят за КТБ . 4| 4194 |25.01.2018 ГЕРБ пак се извъртя: Отложиха Истанбулската конвенция . 11| 5960 |24.01.2018 Симеонов: Имаме пропаст с ГЕРБ по отношение на кадрите . 9| 6367 |24.01.2018 Корнелия Нинова: Депутатите от ГЕРБ получили ли са sms „Няма мърдане за Истанбулската конвенция“?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads