Реклама / Ads
6| 5281 |17.01.2020 НОВИНИ

Валери Симеонов иска забрана на частните лотарии

.
Валери Симеонов Източник: БГНЕС
Валери Симеонов и група народни представители са внесли в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта.
 

Според исканите промени трябва лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организира само и единствено от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (ДП БСТ). Лицензите на частните друшества следва да се прекратят след 3 месеца, считано от влизане на закона в сила. До три дни от прекратяването на лиценза, организаторът следва да върне на Комисията по хазарта удостверението за лиценз и следва да се прекрати организирането на игрите по посочения лиценз.

 

Второто предложение гласи, че органите на управление на ДП БСТ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни. С промените ДП БСТ ще има привилегировано положение, както е в Австрия и някои от скандинавските и балтийските държави, пише в мотивите на вносителите. 

 

Третото предложение е свързано с въвеждане на забрана за продажба на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийни игри, от търговски обекти, които се намират в близост до учебни заведения. Причината е, че в търговските обекти не се извършва стриктен контрол на възрастта на купувачите. Практиката е показала, че част от хазартната дейност се извършва в обекти, които не са лицензирани и има риск от измама. Според вносителите това предложение допълва съществуващата забрана за хазартна дейност без лиценз, добавят депутатите.

 

Според вносителите с предложените промени ще се повиши финансовата дисциплина в ДП БСТ, средствата от лотарийните игри ще се насочват изцяло за подкрепа на българския спорт, ще се ограничи вредното въздействие на хазарта върху учениците, ще се спре вредната практика за извършване на хазартна дейност без лиценз, а заинтересованите страни от промените са държавата и спортния тотализатор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4370 |16.01.2020 Валерий Тодоров: Важни са конституционните промени в Русия, започва нов перод . 5| 4377 |15.01.2020 Путин поиска референдум за промени в конституцията на Русия . 0| 4273 |15.01.2020 Цацаров поиска отнемане на имущество от обвиняем за отвличането на Адриан Златков . 8| 4275 |15.01.2020 Борис Бонев поиска безплатен транспорт при най-голямо замърсяване в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads