Реклама / Ads
1| 5686 |03.04.2014 НОВИНИ

Валидираме 4 пощенски марки за 135 години български парламентаризъм

.
Пускаме в употреба 4 пощенски марки и един блок, които отразяват идеята за 135 години български парламентаризъм, художник е Ивелина Велинова. Това заяви Спас Панчев, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Съюза на българските филателисти, пред журналисти в парламента.
 

„На тях са показани тези, които първи направиха стъпка към парламентаризма в България в Търновския конак с първия звънец, първия председател на НС Антим І и снимка с участниците в това събрание, както и част от документите, които са останали в архивите и първата българска конституция”, обясни Панчев

Председателят на НС Михаил Миков благодари на Български пощи за това, че по един достоен ще се отбележим тази годишнина. „Там, в Търново, на 10 февруари се открива Учредителното събрание и от тогава до днес НС означава България, демокрация, законност. Една наша си българска гордост, която ние не трябва да забравяме”, каза той. Миков обясни, че на тези марки са изобразени и дневниците на Учредителното събрание. „Тогава не е имало стенографски протоколи, фонозаписи и директно излъчване по интернет. Там е показана и онази превъзходна сграда, която през 1872г Кольо Фичето е направил в Търново и която новоучредена България избира да приеме основния закон на Княжеството.

Онази сграда, в която са се събрали представителите от 5-те области, които попадат в Княжеството”, припомни той. По неговите думи на следваща марка е изобразена сегашната сграда на НС, построена за 2 години през 1884-86, от архитект Йованович. Според него именно тази сграда от тогава до днес олицетворява българската държава. „Това са материалните носители на българския парламент. Истинският носител на българския парламентаризъм са тези хиляди избрани от народа още от 1879г до днес хора, чиито слова, речи, битки са част от историята на демократична България”, категоричен е той и допълни, че се работи по идеята до края на годината да бъдат качени в интернет всички стенограми от всички народни събрания.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5547 |10.01.2012 Маскирани и въоръжени нахлуха в пощенски клон . 2| 4898 |15.04.2011 Закопчаха пощенски служителки ограбили клиенти . 20| 5187 |14.04.2011 Световни марки продават тук друго качество . 5| 5161 |31.03.2011 Маскиран обра пощенски клон в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads