Реклама / Ads
1| 4361 |17.11.2014 НОВИНИ

Вълнение в Бургаско, рибарите излизат на протест

.
Рибарите в Бургаско излизат на протест, защото работата им е застрашена. Причината е бъдещата реконструкция на пристанището в Черноморец, която на практика проваля риболовния сезон и остава десетки семейства без препитание.
 
Хората са принудени още преди месец да приберат инвентара и лодките си. Рибарите обмислят блокади навръх Никулден. Напрежението на рибарите в Черноморец е породено от предстоящо изграждане на рибно пристанище, предаде НТВ. Тяхното недоволство е свързано с това, че от кметството в морския град не са им предоставили място, където да могат да поставят своя инвентар и съответно да закарат своите плавателни съдове.

От над 80 лодки, които доскоро бяха в пристанище в Черноморец, в момента могат да се видят не повече от 10-15. Рибарите в Черноморец са получили предупреждения да преместят лодките си и да разрушат рибарските си хижи в края на октомври. По думите им това е в разгара на риболовния сезон, от невъзможността да работят губят прехраната си.

„Никой не ни пита как изкарваме. Лодките да ги няма. Даже и от кметството връчват писма лодките да се изтеглят от кея, да ги няма”, обяснява рибарят Тодор Стаматов. „Къде ще излизаме при положение, че започнат да правят ремонт тук, на пристанището, няма да има къде да се застане.

Рибарите пресмятат, че ремонтът и липсата на яснота, къде да поставят инвентара си, ще доведе до провалянето на два поредни риболовни сезона. Кметът обаче е категоричен , че рибарите трябва да приберат инвентара в домовете си. „Тук не е Ченгене скеле, където да имаме рибарско селище. Тук си е Черноморец. Всеки си има двор, всеки си има гараж и инвентарът ще се прибере там. А лодките, които останат на вода ще бъдат, има предоставени места в Созопол, на рибарското пристанище”, обясни кметът на Черноморец Добри Добрев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11699 |01.06.2013 Рибарите откриха сезона, жените черпят . 17| 5933 |15.09.2012 Цветанов обеща на рибарите промени в закона . 1| 5514 |29.01.2010 Рибата поскъпва, рибарите на сухо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads