Реклама / Ads
10| 6478 |01.03.2010 НОВИНИ

Ванчо Михайлов изправи ръст във Велес

.
Драги Каров пред бюста на Ванчо
Стотици българи от Македония пристигнаха за събитието. Македонските медии също не го пропуснаха.
 

Стотици българи от Македония заприиждаха от ранната утрин на 28 февруари към Велес, за да участват в голямото за сънародниците ни събитие - откриването на бюст-паметник на славния лидер на ВМРО Ванчо Михайлов (Иван Михайлов Гаврилов) пред дома на Драги Каров, което се превърна в истинско изпитание на толерантност за властта в Македония.

Инициаторите от неправителствената организация „Преображение” на македонските българи Виктор Канзуров и Петър Колев, бяха затруднени гласът им да достигне до всеки от многобройните гости, придошли от всички краища на страната, а и от България. Да почетат паметта на Ванчо Михайлов бяха дошли от Охрид и Прилеп, от Щип и Гевгели, от Кавадарци и Кочани, от Тетово, Неготино и Куманово, от Струга и Скопие. Пристигнаха сънародници от Воден и Горно Броди в Беломорска Македония (Северна Гърция) и от Западните покрайнини.

Не се изпълни предположението на официални македонски медии за предстоящо скромно дворно празненство у Драги Каров, омаловажаващо предварително събитието. Улицата пред дома на изстрадалия българското си самосъзнание - със затвор, психически и финансов тормоз - домакин, осигурил със собствени средства направата и поставянето на паметника, се изпълни с хора в приповдигнато настроение.

Да отразят събитието се отзоваха повечето македонски телевизии и други авторитетни печатни и електронни медии. Телевизия СКАТ и няколко специализирани издания като нашето списание „Исторически архив” от България отразиха също празника, както го определиха всички тук.

Изненадващо и успокоително за всички присъстващи, македонската полиция беше осигурила реда за провеждането на импровизирания митинг, като отцепи движението по улицата. Тук-там цивилни полицаи следяха за безпроблемното приключване на обществената проява; отсъстваха обичайните провокации съпътстващи всички предишни сходни събития.
Затова, в началото на изказването си пред множеството Виктор Канзуров от „Преображение” изрично благодари на Министерството на вътрешните работи за сътрудничеството.

Казнуров припомни трудния и изключителен живот на Ванчо Михайлов като дългогодишен и самоотвержен лидер на ВМРО от 1924 година до края на живота му през 1990. Определи Ванчето, както с любов го наричат сънародниците ни от цял свят, като последната крупна исторически доказана фигура от Македонското освободително движение. Определи като инсинуации на сърбо-комунистическата пропаганда негативният образ, който се внушава в обществото за безспорните заслуги на последния лидер на Българското националноосвободително движение в Македония. В речта си Виктор Канзуров обърна внимание на идеологията на Ванчо Михайлов за държавната организация на Македония, по подобие на Швейцария. С политическото верую – „Македония – Швейцария на Балканите”, той е предлагал съвместяване на отделни кантони от българи, албанци, сърби и гърци, в пределите на една държава, която при подходящи условия да се присъедини към България. Дали сега пък не е дошло времето за реализация на тези идеи, за културна и автентична автономия на тези езикови общности, които ще бъдат интегрирани в рамките на ЕС по-късно, попита ораторът.

Да подкрепят събитието пристигнаха от Охрид - Владимир Панков, председател на РАДКО (Асоциация на българите в Македония) с негови сподвижници. (интервю с него - четете в рубрика Интервю на Frognews.bg - https://frognews.bg/news_20015/V_Pankov_Makedonizmat_e_religiia_na_smartta/)

Владимир Панков каза, че България има ангажименти като член на ЕС за сънародниците си от цял свят. Ако тя не може успешно да ги изпълнява, РАДКО ще разчита ЕС да въздейства настоятелно на политиците от двете страни за това.

Изказване в същия дух направи и Виктор Канзуров. Той призова за ясна, последователна и открита политика на България спрямо Македония и населяващите я българи. Отново напомни, че мълчанието на българската официална власт за проблемите на сънародниците ни е пагубна. Множеството го аплодира, когато с огорчение съобщи, че българите в Македония масово са разочаровани и нищо сериозно не очакват от новоназначения министър на българите в чужбина Божидар Димитров, че на него не може да се разчита. Надеждата им е в официалната политика на Външно министерство, което от известно време показва инициатива и раздвижване по толкова болния и занемарен от десетки години Македонски въпрос.

Събитието приключи с кръгла маса в дома на Драги Каров.

Д-р Георги Генов, н.с. І ст. в БАН и главен редактор на "Исторически архив "
Росица Митанова, журналист, член на редколегията
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6577 |25.02.2010 Ванчо Михайлов ке никне во велешки двор . 4| 5888 |26.01.2010 "Кремиковци" изправи на нокти докерите в порт Бургас . 3| 5309 |30.09.2009 Национален дебат за еврокомисар иска номинираната Н. Михайлова . 20| 6970 |29.09.2009 Михайлова в битка с Желева за бг еврокомисар ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads