Реклама / Ads
38| 5510 |13.02.2020 НОВИНИ

Вандали оскверниха костница на съветските воини в София

.
Костницата на съветските войни Източник: ТАСС
Вандали оскверниха барелефа върху костницата на съветските воини, разположен в софийския квартал ”Лозенец”. В могилата са погребани 154 войници и офицери от Съветската армия, загинали от раните си в болници в столицата на България по време на Великата Отечествена война. В социалните мрежи все повече хора свързват вандалския акт със зачестилите изявления на властите, че Русия защитава обвиняеми у нас. лица.
 

Новината за вандализма бе съобщена от руската агенция ТАСС, която информира, че вандалите са повредили скулптурните изображения на съветските воини и елементи от държавните символи на СССР върху мраморните знамена на барелефа.

 

Руското посолство изрази възмущение „във връзка с конщунствения акт на вандализъм върху братската могила на съветските воини в София“. „Гаврата с паметта на войниците, дали живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в нормален вид и предотвратяването на подобни прояви в бъдеще.

Надяваме се и отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и да понесат заслуженото наказание", заявяват пред агенцията от руската дипломатическа мисия.

 

"Кога точно оскверняването на паметника е извършено, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските воини върху барелефа са повредени. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа", коментира и членът на координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4477 |28.12.2019 Неизвестни вандали забиха столове в стената на санирано училище в Добрич . 5| 4830 |15.11.2019 Вандализъм! Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от пл. ”Славейков” . 2| 4099 |13.07.2019 Банов нареди проверка по сигнал за вандализъм върху Белоградчишките скали . 4| 3842 |25.02.2019 Вандали изпочупиха бургаски офис на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads