Реклама / Ads
45| 6983 |17.11.2010 НОВИНИ

Вандали подпалиха Стария Несебър

.
Поруган бил и националният трибагреник, който е обърнат обратно, като символ на война.
 

Бандити се опитаха да подпалят Стария град на Несебър, като с атомобилни гуми опожариха тази нощ крепостни стени на древна Месамбрия. Така представят своя протест някои от собствениците на незаконни надстройки, за които има категорична заповед на държавните органи да бъдат разрушени.

Общината се видя принудена да излезе с остра декларация, в която сравни подпалването на крепостта с унищожаването на културни паметници от талибаните и ислямските фундаменталисти в Афганистан.

"Тези стени, които са преживели превратностите на хилядолетията, днес са непоправимо увредени от група лица, които по недопустим начин извратиха недоволството на местните хора. Подпалването на стените е варваризъм, който не може да се побере в съзнанието на нормален човек! Това е действие, което в никакъв случай не може да защити интересите на гражданите. Напротив - унищожаването и увреждането на паметниците, които не принадлежат единствено на нас, а на цялата световна култура, е съзнателен акт, целящ хаос и конфликти. Това работи изключително във вреда на града ни, пред цялата българска и международна общност", декларира несебърската община, която носи определена вина за незаконните строежи и до вчера пасивно подкрепяше протестите.

Междувременно две семейства започнаха да разрушават сами надстройките си.

"Несебър не е град на варвари и престъпници. Политико-корпоративни структури провокират хаос и дестабилизация. Несебър трябва да остане в списъците на световното културно-историческо наследство под патримониума на ЮНЕСКО", се казва в декларацията.

Общината категорично се дистанцира и разграничава от започналия вандализъм срещу архитектурните паметници и призовава органите на МВР "да разкрият час по-скоро извършителите на този нечовешки погром над архитектурните забележителности, които милиони хора от цял свят идват специално да посетят".

От общината на Несебър смятат, че недоволството на гражданите се използва за политически интереси и съзнателно се насочва в деструктивизъм, гражданско неподчинение и създаване на напрежение.

Снощи били свалени и смачкани знамената на Стария град от пилоните. Поруган бил националният трибагреник, който е обърнат обратно, като символ на война.

"Знаем, че това се прави от група партийни активисти, които са известни на всички. Те достатъчно добре са запечатали лицата си пред камерите, защото са едни и същи с агитката на скорошния митинг пред общината под надслов: "Загрижени за настоящето и бъдещето на Несебър".

Ако това са "загрижените" за настоящето и бъдещето на Несебър политически варвари, то тогава цялото общество действително трябва да се загрижи най-после какво се случва в тази община!", се казва в декларацията.

Отправя се тежък упрек и към редица медии, които дават гласност на все едни и същи политически активисти, чиято цел е да се предизвиква граждански конфликт и в общината да бъде насаждан хаос.

Според несебърската община най-потърпевшите хора, чиито надстройки предстои да бъдат премахнати, проявяват разбиране и гражданска съвест и разбраха принципната ситуация, а за тяхна сметка някой друг използва случая, като повод да пали, да руши и да призовава към война.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4809 |15.11.2010 Сблъсъци в Несебър; всички са на провлака . 3| 5967 |31.08.2010 На 27 г. е най-старият лаптоп в България . 9| 4826 |16.08.2010 В Несебър турските радиа 3 пъти повече от нашите . 28| 4982 |05.07.2010 Първанов с вето над отпуските, иска си стария режим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads