Реклама / Ads
17| 5680 |24.02.2015 НОВИНИ

Външната комисия на ЕП гласува за защита на правата на гражданите с българска идентичност в Р Македония

.
Андрей Ковачев
Комисията по външни работи на Европейския парламент прие днес годишния доклад за напредъка на Република Македония по пътя към членство в Европейския съюз. Гласувания бяха измененията на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев относно ситуацията на българите в западната ни съседка и необходимостта от обективен прочит на историята.
 
"За пореден път Европейският парламент настоява властите в Скопие да престанат с манипулацията на общата ни историята и да предприемат курс към добри съседски отношения. Това е необходимо за преодоляване на разделението вътре в обществото и по-позитивен климат в региона", заяви българският евродепутат.

Според Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент, "крайно време е правителството в Скопие да се отърси от сенките на миналото, наследени от комунистическия режим и бивша Югославия. Стъпка в тази посока е общото честване на исторически събития и фигури, което и тази година е сред препоръките на Европейския парламент".

 

Според гласувания текст Европейският парламент "насърчава решително органите и гражданското общество да предприемат подходящи мерки за историческо помирение, за да се преодолее разделението между и в рамките на различните етнически и национални групи, включително гражданите с българска идентичност".

Друг текст, също внесен от г-н Ковачев, призовава настоятелно Скопие да тълкува историята въз основа на обективните факти, а не на идеология, наследена от времето на комунизма. Докладът призовава и за повече напредък в преговорите за двустранно споразумение с България.

 

"Европейската интеграция е единственият начин за преодоляване на историческите рани и несправедливости по мирен път", категоричен бе той. Всички български депутати в Комисията по външни работи, либерали, социалисти и консерватори, подкрепиха измененията свързани със ситуацията на българите в Република Македония.

 

На същото заседание се прие и докладът за Сърбия, в който българските евродепутати отстояваха правата на българското малцинство в Западните покрайнини, като призоваха за културно и икономическо развитие на този регион и засилване на връзките с България. Очаква се Европейският парламент да приеме окончателните резолюции за Република Македония  и за Сърбия на пленарната сесия в началото на месец март в Страсбург.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5186 |24.02.2015 ДПС: Гласуваме против заема от 16 млрд. . 52| 4857 |19.02.2015 Острието Мая поиска поименно гласуване за дълга . 12| 6496 |19.02.2015 Валери Симеонов оглави анкетна комисия по енергетика . 22| 4689 |18.02.2015 Симеонов: ГЕРБ ни кара да гласуваме на тъмно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads