Реклама / Ads
3| 5118 |25.08.2015 НОВИНИ

Външният министър: Бежанците не са проблем само на Балканите

.
Даниел Митов
Българските граници се охраняват много по-добре от гръцката. Още повече, че миграционният поток в случая е насочен на Запад и на Север. Никой няма полза да тръгне да преминава граница, която е добре охранявана, от друга страна – посоката е крайно различна. Целта не е България. Така външният министър Даниел Митов отговори в сутрешния блок на бТВ на притесненията грози ли ни бежанска вълна от западна страна.
 
Голяма част от хората, които и в момента вървят по различни пътища към Западна Европа не са бежанци, а икономически емигранти, каза още Митов. Според него, различните групи хора трябва да бъдат третирани различно, а самият проблем трябва да бъде разгледан от ЕС, защото това не е проблем само на балканските държави.„Европа трудно ще удържи на подобен натиск от човешки вълни, трябва да има обща европейска политика за ситуацията. А съществува и потенциална опасност сред потока от хора да влязат и терористи”, допълни министърът.

Той посочи, че напоследък маршрутът през Балканите е предпочитан от бежанци и емигранти, затова и България взима адекватни мерки за охраната на границите си. „Миграционният поток е насочен на Запад и на Север и никой няма полза да преминава добре охранявана граница като нашата”, смята Митов.

Според него, целта на бежанците и мигрантите не е България и затова засега ни заобикалят. „В рамките на Европейския съюз всеки трябва да си изпълнява задълженията и да не прехвърля своите ангажименти към други”, допълни външният ни министър. Като решение на проблема той посочи унищожаването на "Ислямска държава" и спирането на военните действия в Близкия Изток.

"За пръв път проведохме среща на външни министри от България, Македония и Албания и приехме обща Декларация", разказа Митов за посещението си в Скопие вчера. Според него, вече и официално са успокоени македонците за своята териториална цялост.

Припомняме, над 7000 чужденци са влезли в Сърбия от Македония в неделя вечерта. 70 автобуса с бежанци пристигнаха в Белград в нощта на неделя срещу понеделник от лагера в Прешево в Югоизточна Сърбия. През последните седмици по няколко хиляди нелегални имигранти преминават от територията на Гърция в Македония през Гевгелия и се отправят към Сърбия. Миналата седмица Сърбия предизвика паника, като съобщи, че ще ги пренасочва към България и Хърватия. Отдавна проблемът с трафикантите на хора беше поставен на масата в Европейския съвет. Това не е феномен, който сме успели да прекъснем, но в крайна сметка има много сериозен подход и затегната процедура, продължи още Митов.

По думите му „всички са притеснени поради простата причина, че балканският маршрут започва все повече да се ползва от миграционните потоци в посока ЕС“. Митов обаче бе категоричен, че трябва да направим разграничение: „Голяма част от хората, които минават, не са бежанци, а икономически имигранти. Те трябва да бъдат третирани различно“.

Всъщност Гърция, Република Македония и Сърбия се явяват транзитни държави, дори и Унгария до известна степен. Аз вчера разговарях с външния министър на Австрия, който каза, че за последната година са приели 70 000 бежанци, което е огромно ограничение, продължи още външният министър. Европа трудно ще удържи на подобен натиск. Трябва да знаем, че съществува подобна опасност, колкото и малка да е тя, каза все пак той.

Митов коментира и темата „Ислямска държава“. „Аз мисля, че е време да започнем да мислим за следваща фаза на реакция срещу Ислямска държава. Това може и да не означава участие на България в бойни действия, но трябва да се направи много по-сериозен анализ“, изтъкна министърът на външните работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5793 |24.08.2015 Чуков: Бежанците у нас са като в концлагери . 23| 5560 |22.08.2015 Пратихме войска по границата с Македония заради бежанците . 11| 6627 |22.08.2015 И бежанците не ни щат, но положението пак е сложно . 16| 5465 |20.08.2015 Алгафари: Бежанците да вземат от Европа това, което тя им е отнемала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads