Реклама / Ads
17| 5425 |14.09.2011 НОВИНИ

Външно готви списък с 37 нови посланици

.
Н. Младенов
5 души се борят за място на стажант-аташе.
 

Всички 37 посланици, сътрудничили на Държавна сигурност, ще бъдат сменени в най-скоро време, пише Монитор. Това съобщи говорителят на МВнР Весела Чернева вчера. Министерството ще изпълни намерението си да се прочисти от служители на бившите тайни служби, въпреки че Законът за дипломатическата служба беше оспорен от БСП пред Конституционния съд. Новият закон, с който се забранява на агенти да представляват държавата в чужбина или да заемат ръководни постове в министерството, влезе в сила на 8 септември. Докато не бъде отменен, законът е в сила, уточни Чернева. Правителството взе решение още през декември миналата година да отзове ченгетата, след разкрития на комисията по досиетата.

Почти всички български посланици в ключови европейски столици се оказаха с картон в ДС. С решение на кабинета президентът трябваше да издаде укази за отзоваване, но това не е станало и до днес. След допълнителна проверка на комисията през март, стана ясно, че още 29 дипломати продължават да работят в МВнР. Един от тях е директор на дирекция, а седем са началници на отдели. Голяма част тях са преминали и школата на КГБ в бившия СССР. Повечето от посланиците и консули с картончета бяха прибрани в София „за консултации” и през това време не получават командировъчни, които са основният им доход. Новите назначения ще преминат по реда на закона. Списъкът ще бъде предложен от министър Николай Младенов за одобрение на Министерски съвет, а след това на президента за подпис. Ако той не подпише назначенията, ще се смята, че не изпълнява законаобясниха от Външно.

Младенов няколко пъти е заявявал, че проблемът с ченгетата с легенда дипломат ще бъде решен до края на годината. Процесът по обновяване на българската дипломатическа служба тече и с обявяването на нови конкурси. Трима души са допуснати в процедурата за избор на директор „Човешки ресурси”, а от 6 мераклии за шеф на Дипломатическия институт са допуснати също трима. На огромен интерес се радва и конкурсът за стажант-аташета. Постът е първото стъпало в дипломатическата кариерна стълбица. Въпреки лятото, ниските заплати и високите изисквания 141 души се борят за 30 места, което прави почти 5 души за едно място. След 2 седмици ще е готов списъкът с допуснатите до писмен изпит.  (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 7343 |10.08.2011 Трактора готви гангстерска война преди изборите . 49| 6022 |14.07.2011 Р. Петков се заканва за вота, ГЕРБ го чакат със списък от гафове . 25| 5677 |13.07.2011 Гергов се готви за президент; никога не бил свинар! . 2| 5030 |04.07.2011 40 въпроса подготвил Сумиста за свидетел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads