Реклама / Ads
17| 4699 |14.05.2011 НОВИНИ

Външно министерство отговори на Сидеров за базите и САЩ

.
Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО), подписано в София на 28 април 2006 г. и ратифицирано от Народното събрание, предвижда САЩ да не заплащат наем за използването на обектите, но да покриват всички разходи по използването и поддръжката им.
 

Това се посочва в съобщение от Министерството на външните работи във връзка с определени изявления относно съвместното използване на българо-американските военни съоръжения.

Всички обекти и недвижими постройки, включително новопостроените от САЩ, са собственост на България, допълват от Външно.

Ето какво още гласи позицията:

Съюзническите американски въоръжени сили заплащат и всички предоставени им и използвани от тях услуги, включително ползването на магистрали, ползването на радиочестоти, включени в гражданския радиочестотен спектър, и използването на летища и пристанища, които са отдадени на концесия, пише в съобщението. Споразумението има сериозни позитиви за България във военно, политическо и икономическо отношение.

В икономически план то води до нарастване на доверието към страната ни като стабилен и перспективен партньор и до подобряване на общия инвестиционен климат. Споразумението е в полза на модернизацията на българските въоръжени сили чрез осигуряване достъп до най-модерните технологии, обучение и логистично осигуряване, както и съвместно изграждане и ползване на модерни военни обекти, посочват от ВМнР.

Съвместното ползване на обектите означава и конкретни инвестиции за изграждането и подобряването на обектите и за околната инфраструктура, които са собственост на българската държава.

Frognews.bg припомня, че вчера лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че САЩ трябва да платят наем за ползването на военните бази у нас от 2006 до 2011 г. По негови изчисления общата сума е около два милиарда долара, а можело и да е по-голяма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 7434 |13.05.2011 Дж. Уорлик към Сидеров: Ще Ви унищожа! . 15| 5351 |20.04.2011 В. Сидеров: Дал вместо Доган - от трън, та на глог . 7| 5511 |18.04.2011 Външно прахосали 6 млн. лв за самолетни билети . 2| 4817 |17.04.2011 Глоба за министерство, огласило лични данни в нета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads