Реклама / Ads
0| 5101 |23.09.2010 НОВИНИ

Външно пести, реже 250 от чужбина

.
250 свои служители ще изтегли външно министерство от чужбина, за да бъдат постигнати необходимите икономии. Част от тях ще бъдат освободени, а други преназначени, но в България. Сред служителите, които ще бъдат върнати от задгранична работа, са и кадри на други институции, съобщи Mediapool.
 

Повечето от отзованите са заемали технически длъжности зад граница, като шофьори и секретарки. Идеята е месата да бъдат попълнени с местни кадри, които в много случаи ще излязат в пъти по-евтино. По неофициална информация един задграничен мандат излиза годишно средно около 80 000 лева на българския данъкоплатец.

Съкращения ще има и в администрацията на МВнР в София, като част от освободените места може да бъдат заети от върнатите в България служители.

Съкращенията ще бъдат заложени в цялостна визия за преструктурирането на Външно министерство, регламентирана в нов устройствен правилник.

До края на годината обаче няма да бъдат затваряни цели мисии зад граница. Тази мярка остава възможна за следващата година. В някои от страните, в които няма да има български мисии, консулските функции може да бъдат поети от почетни консули или от представителя на друга страна от ЕС.

Има варианти капацитетът на Външно да бъде концентриран в няколко регионални посолства, които да са акредитирани в различни страни по примера на Великобритания. Друга възможност е практиката, въведена от Швеция, посланикът да бъдат акредитиран в съответната страна, но да пътува до нея само при необходимост.

Външно министерство разчита до края на годината да успее да продаде един от имотите си в чужбина - сграда в Бон, бившата столица на ФРГ. МВнР разчита с парите от продажбата да бъдат запълнени финансови дупки в самото министерство, а не да влязат в централния бюджет, каквато е практиката.

До края на годината МВнР очаква да изпрати само трима посланици зад граница в страни, в които назначенията са спешни. През 2010 г. изтичат мандатите на посланиците в Австрия, Швейцария, Аржентина и други.

Все още обаче не е назначен един от най-силните кадри, на които според премиера Бойко Борисов българската дипломатическа служба може да разчита - Димитър Туджаров-Шкумбата. Комикът вече е напреднал с подготовката за консулска работа в Чикаго. Там заедно с Лила Георгиева, която се прочу преди години с еротичните си снимки в Интернет, ще работи в полза на най-голямата българска общност в САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5184 |15.09.2010 В чужбина откриват БГ-училища, у нас ги закриват . 1| 4630 |10.09.2010 Учители атакуват външното оценяване за 5-ти и 6-ти клас . 4| 4935 |08.08.2010 Външно удължи визите на руските туристи у нас . 10| 4878 |05.08.2010 Свидетели срещу “Килърите” ще бягат в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads